Haukeland kan få straff: Gjorde samme feil i 1999

Djabrail (6) livstruende på sykehuset etter tabbe

Djabrail (6) livstruende på sykehuset etter tabbe Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Også for 19 år siden ga Haukeland feil medikamenter til en cellegiftpasient, skriver NRK.

DEL

Seks år gamle Djabrail Sulejmanov ble alvorlig skadet etter en sykehustabbe på Haukeland sykehus i august i fjor. 14. september døde seksåringen på barneintensiven på Rikshospitalet i Oslo.

Gutten fra Bærum hadde kreft i hjernen, og ble operert for hjernesvulst. Han fikk etterfølgende cellegiftbehandling ved Haukeland sykehus da feilmedisineringen skjedde.

Mann døde i 1999

Dødsfallet ble etterforsket, og Vest politidistrikt sendte i april over bevismaterialet til Helsetilsynet, som nå anbefaler straff. Det skriver NRK Hordaland. Boten kan bli på flere hundre tusen kroner.

Politiets etterforskning viser at Haukeland også for 19 år siden byttet om medikamentene til en pasient som fikk cellegiftbehandling, skriver NRK. Mannen i 20-årene døde.

Djabrail skulle ha to sprøyter med cellegift – én i hjernen og én intravenøst. Men den behandlende legen skal ha byttet om på sprøytene, og satte feil sprøyte i hodet, viste etterforskningen.

Svarbrevet fra Helsetilsynet til politiet skal være hemmeligstemplet, og går over syv sider. Ifølge NRK har Helsetilsynet vurdert både om Helse Bergen og legen skal straffes.

Det skal i brevet være trukket frem flere punkter om rutinesvikt som gjør at Helsetilsynet mener Haukeland og Helse Bergen bør straffes, blant annet at sykepleiere ikke hadde fått god nok informasjon om farene ved å bytte om på de to medikamentene, og at dobbeltkontroll ikke ble gjennomført når sprøyter ble satt av legene.

– Dette er dokumenter som har gått mellom Helsetilsynet og politiet, som jeg ikke vet hvordan NRK har fått tak i. Jeg finner det ikke riktig å kommentere innholdet i dem før jeg har sett dem og de eventuelt er offentlige, og det foreligger en avgjørelse fra statsadvokaten, sier administrerende direktør i Helse Bergen, Eivind Hansen, til NRK.

Statsadvokaten avgjør

Djabrail-saken ligger nå hos statsadvokaten.

– Vi sendte over vår innstilling den 20. august, sier Inger-Lise Høyland, politiadvokat i Vest politidistrikt.

Hun vil ikke kommentere innstillingen.

Det blir opp til til statsadvokaten å ta endelig avgjørelse i saken.

Artikkeltags