Håvard (22) finner maten i containere

Håvard Hulløen (22) finner maten sin i kontainere utenfor matvarebutikker.

Håvard Hulløen (22) finner maten sin i kontainere utenfor matvarebutikker. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg spiser mye bedre nå enn hva jeg tok meg råd til før, sier Hulløen.

DEL

Skiensmannen Håvard Hulløen (22) bruker ikke lenger penger på mat og finner all maten han spiser i containere utenfor dagligvareforretninger.

  • Nyheter

Håvard Hulløen (22), som opprinnelig kommer fra Skien, bor i Bergen, hvor han deler leilighet med en venninne. De driver med såkalt «dumpster diving» (søppeldykking), som innebærer at de finner maten de spiser i containere utenfor dagligvareforretninger.

– LUKSUSMAT

– Jeg begynte med dette da jeg var i Tromsø forrige vinter, i 2010. Men jeg hadde hørt om det før, det bare tok litt tid før jeg fikk «varmet meg opp» til å begynne med det selv, sier Hulløen til TA.

Han ble i begynnelsen sjokkert over hvor mye spiselig mat som dagligvarebutikkene hiver.

– Nå blir jeg ikke sjokkert lenger. Jeg henter jo all maten min der, og jeg spiser mye bedre nå enn hva jeg tok meg råd til før. Nå finner jeg jo alt mulig av luksusmat, blant annet veldig mye grønnsaker, sier Hulløen, som legger til at han også finner mye kjøtt.

– BØR BLI SELVFORSYNTE

– Akkurat nå så prøver jeg å trappe litt ned på kjøttet, sier Hulløen, som mener at dagens matvareproduksjon ikke fungerer som den skal.

– Vi ødelegger matjorden når vi produserer mat. Vi produserer mat i dag på en måte som er helt ute av kontakt med hvordan økosystemet fungerer. Det er derfor vi får tørke og må bruke enorme mengder med gjødsel og insektmiddel. Jeg mener at vi burde bli mer selvforsynte med mat, slik at vi har noe å falle tilbake på hvis matvareprisene stiger, sier Hulløen.

– Hvordan kan en redusere mengden mat som blir kastet i vår del av verden?

– Butikkene bør ikke bruke energi på å stanse oss. Og så bør de la folk få muligheten til å kjøpe mat som er gått ut på best før-datoen. De bør sette denne maten godt synlig i en egen hylle og selge den superbillig. Mange kokker sier jo for eksempel at kjøttet er aller best noen dager etter best før-datoen, sier Hulløen.

– SKJULT HEMMELIGHET

– Hvor mange er det som driver med «dumpster diving», eller søppeldykking?

– Jeg har ikke noe statistikk på det, men jeg møter jo andre folk som driver med det. Og jeg vet at det er en godt skjult hemmelighet blant polske arbeidere her at de finner mye som folk har kastet, sier Hulløen, som kun jobber 40 prosent og som likevel fyller opp sparekontoen.

– Jeg trenger ikke lenger jobbe for å få penger til å kjøpe mat for, så nå får jeg tid til å gjøre akkurat det jeg bryr meg om. Jeg er blitt litt friere, sier Hulløen, som har planer om å starte opp et såkalt folkekjøkken i Bergen.

Her er planen at de samler inn mat som dagligvareforretningene skal kaste og at de så deler ut maten.

– De jeg skal starte opp dette med har gjort dette her i Bergen i ti år, men de har holdt det hemmelig. Så dette har typisk vært noe som man ikke har pratet om, sier Hulløen.

KJØRER IKKE BIL

Skiensmannen kjører ikke bil og han sykler ikke, men går dit han skal. Han syr tøyet når det revner og han kjøper minst mulig. Men han mener selv at han ikke er en såkalt friganer (se egen faktaramme).

– Nå kjøpte jeg nettopp ny regnjakke. Og da kjøpte jeg en oljejakke som heller var litt dyr og som jeg kan ha resten av livet, sier Hulløen.

– Hvordan reagerer familie og venner på at du finner maten din i containere, og tør de spise middag hos deg?

– Jeg får veldig positive tilbakemeldinger. Mamma og pappa har ikke vært på besøk her i Bergen ennå, men jeg vil tro at de hadde spist her. Og alle vennene mine har begynt med det, sier Hulløen, som har noen gode tips de som er inspirert.

– VASK MATEN GRUNDIG

– Butikkenes containere og søppelkasser er ikke så grisete som man tror, det er egentlig bare plastkasser med innpakket mat i. Det er overraskende rent. Men det er en egen eim der, så alt må tas ut av emballasjen og vaskes grundig før det legges inn i kjøleskapet. Så selv om det ser fint ut, så må en vaske det ordentlig før en legger det i kjøleskapet. En bør også ha en oljejakke som en kan spyle, sånn at en har en jakke en bruker når en leter i containerne, sier Hulløen.

– Hvor lenge gjør du det her?

– Jeg kommer nok ikke til å finne maten min i containere når jeg blir 70 år, og sikkert ikke når jeg blir 40 heller. Jeg tror at verdenssituasjonen vil forandre seg innen den tid, avslutter Hulløen.

KASTER 300 000 TONN

Dagligvareforretningene i Norge kaster 300 000 tonn mat hvert år. I tillegg så kaster hver nordmann mye mat, og det er de som tjener mest som kaster mest.

Det sier virksomhetsleder i Renovasjon i Grenland (RiG), Anne Berit Steinseth.

– I tillegg til de 300 000 tonnene med mat som dagligvareforretningene kaster, så kaster hver nordmann en av fire bæreposer med mat de kjøper. Og da er det ikke tatt med skrell. Det er de som er flest i husholdninga som kaster mest. Det er også de som har høyest utdanning og som tjener mest som kaster mest. Så med tanke på at det er folk på jorda som ikke har nok mat, så er dette egentlig helt forferdelig. Det er også litt spesielt at vi klager på matprisene her, sier Steinseth.

Hun mener at mye mat kan spises etter at best før-datoen er gått ut.

– Det er også noen EU-regler som gjør at en del matvarer har for korte holdbarhetsdatoer, sier Steinseth.

Hun nevner egg som et godt eksempel på en matvare som er holdbar i mange uker etter datostemplingen.

Artikkeltags