Her skal årsaken til helikopterstyrten avdekkes

Vrakdelene etter helikopterulykken er samlet på Haakonsvern.

Vrakdelene etter helikopterulykken er samlet på Haakonsvern. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vrakdelene er samlet på Haakonsvern.

DEL

Hovedvraket og ulike andre komponenter fra helikopterstyrten er samlet på Haakonsvern Orlogsstasjon.

Havarikommisjonen har invitert til pressekonferanse tirsdag klokken 14 for å informere om det videre arbeidet.

Data- og taleregistratoren fra helikopteret som styrtet ved Turøy, er avlest, og informasjonen er av god kvalitet, opplyser Statens Havarikommisjon for Transport, som forteller om verdifull hjelp fra den britiske havarikommisjonen.

«AAIB i England har stilt med sin ekspertise og raskt bidratt til at dette viktige materiale ble ivaretatt og sikret», heter det i en pressemelding publisert mandag.

Les også: Nå er alle navnene på de omkomne frigitt

Brukte metalldetektor

Mandag fortsatte arbeidet med å søke etter helikopterdeler på ulykkesstedet. Vær og ulendt terreng skapter utfordringer.

– Dette er krevende arbeid. Heldigvis har vi kompetente og spesialtrente styrker fra politiet og Sjøforsvaret som gjennomfører arbeidet, sier innsatsleder Ole Bjørn Sveen på Turøy.

Mandag var et mannskap på 20 fra politiet sammen med 20 fra Sjøforsvaret, dykkere fra brannvesenet og ansatte fra Flyhavarikommisjonen på plass på holmen like utenfor Turøy der et helikopter styrtet og 13 mennesker mistet livet fredag.

Politiets innsatsleder Ole Bjørn Sveen.

Politiets innsatsleder Ole Bjørn Sveen. Foto:

De gikk over området med metalldetektor for å finne vrakdeler fra helikopteret. Også i sjøen skal det letes etter deler fra helikopteret som styrtet, men uvær gjør dykningsarbeidet vanskelig. Dette er utsatt på ubestemt tid, og arbeidet vil sannsynligvis ta hele uken.

I en pressemelding fredag kveld opplyste Vest politidistrikt at deler av terrenget det allerede er søkt i, må undersøkes om igjen på grunn av «nye funn av gjenstander som værforhold i dag har avdekket».

Dykkere jobbet på ulykkesstedet mandag, men dårlig vær vanskeliggjorde arbeidet.

Dykkere jobbet på ulykkesstedet mandag, men dårlig vær vanskeliggjorde arbeidet. Foto:

Videre opplyses det om at det er ferdsel- og dykkeforbud på og rundt holmen inntil videre. Dette vil ifølge Sveen sannsynligvis vare ut uken.

Han sier at politiet håper å avslutte sitt arbeid på stedet mandag ettermiddag, men at de kommer til å bistå havarikommisjonen videre.

Les også: Omkom like ved stedet han vokste opp

Leter etter girboksen

Jon Sneltvedt leder arbeidet på ulykkessteder for fem ansatte i Havarikommisjonen.

– Deler av helikopteret er fremdeles under vann. Det ble veldig ødelagt i ulykken, og er spredt over et stort område, sier han.

Jon Sneltvedt i Havarikommisjonen.

Jon Sneltvedt i Havarikommisjonen. Foto:

Han forteller at de ser etter svært små deler som kan bli viktige for kommisjonens arbeid.

– Det er fokus på å finne drev, tannhjul og girboksen. Alt blir samlet og tatt til kommisjonens base på Kjeller, sier Sneltvedt.

I tidligere ulykker med samme helikoptermodell har nettopp girboksen sviktet.

Han forteller at de har med seg eksperter fra England og Frankrike i arbeidet.

Kommisjonen håpet å få ferdig arbeidet på stedet mandag, men vind og dårlige værforhold vanskeliggjør dykkerarbeidet slik at han regner med det vil ta flere dager.

Sneltvedt sier at han er imponert over samarbeidet kommisjonen har hatt med Marinen, brannvesenet, politiet og ikke minst Sivilforsvaret.

Artikkeltags