– Heller interessant enn trygt og kjedelig

Søndag går fristen før å søke høyere utdanning ut. Om få dager må avgangselevene i videregående bestemme seg for videre studievalg.  Helene Madsen, Camilla Iversen, Ida Øksdal og Alvilde Flaskerud ved Laksevåg videregående skole ønsker seg en utdanning innenfor noe de er interessert i.

Søndag går fristen før å søke høyere utdanning ut. Om få dager må avgangselevene i videregående bestemme seg for videre studievalg. Helene Madsen, Camilla Iversen, Ida Øksdal og Alvilde Flaskerud ved Laksevåg videregående skole ønsker seg en utdanning innenfor noe de er interessert i. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere velger trygg utdanning, men disse jentene vil heller følge interessene sine. Se hva ekspertene sier.

DEL

– Vi vet at behovet for arbeidskraft blant medieutdannede kanskje ikke er så stort som vi skulle ønske. Likevel vil jeg ikke ha en kjempegod utdanning i noe jeg ikke er interessert i, sier Ida Øksdal (18) til BA.no.

  • Nyheter

Sammen med medelevene ved Laksevåg videregående skole, Camilla Iversen (19), Alvilde Flaskerud (18) og Helene Madsen (18), ser Øksdal for seg en utdanning innen mediefaget.

MEDIA OG MARKEDSFØRING

Søndag går fristen for å søke høyere utdanning ut. Alle de fire jentene BA møter, har bestemt seg for hva de skal gjøre til neste år, men bare tre av dem velger utdanning allerede fra høsten.

– Jeg har søkt lærlingplass som mediegrafiker i Forsvaret. Alternativet er historie ved Universitetet, sier Helene Madsen.

Alvilde og Ida vil studere media eller markedsføring i New York, mens Camilla tar seg et friår.

– Jeg vil tenke meg godt om før jeg velger, men jeg heller mot media eller markedsføring og ledelse, sier hun.

VELGER TRYGT

Ifølge daglig leder ved Karrieresenteret i Bergen, Rønnaug Tveit, er det stadig flere unge som velger trygge utdanningsvalg.

– Samtidig velger flere bort utdanninger innen det som for tre-fire år siden var de typiske drømmeyrkene, som internasjonalt arbeid og kommunikasjon og media. Det å ville jobbe med personalspørsmål i ulike sammenhenger har også vært en trend de siste årene, og vi ser at flere universitetsstudenter velger fag som kan gi dem undervisningskompetanse, sier hun.

GODE JOBBMULIGHETER

Tveit sier teknologisk utdannelse eller helseutdanning gir temmelig lyse fremtidsutsikter.

– Det er per i dag, og høyst sannsyling også om fem år, et stort behov for ingeniører og IKT-personell, sier Tveit.

Regiondirektør i Adecco, Hilde Lekven, er enig med Tveit.

– Vi har en prekær mangel på personell innen helse, pedagogisk og ingeniørfag. Det er grunn til å tro at at det vil være gode jobbmuligheter på disse områdene i uoverskuelig fremtid, sier Lekven til BA.no.

Les mer og se hvilke utdanninger som er mest populære i fredagens papiravis.

Slik svarte utdanningsinstitusjonene i nettmøte på BA.no på spørsmål om høyere utdanning i Bergen.

Artikkeltags