En nettverksfeil førte til at kommunikasjonen mellom ambulansene og AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) var nede mellom 0130 og 0300 natt til onsdag.

– Vi kan bekrefte at vi har hatt problemer i natt. Konkret var det slik at AMK sin sporing av ambulansene ikke fungerte, slik at nødsentralen ikke fikk opp på skjermene hvor ambulansene befant seg til enhver tid, forteller Erik Vigander, kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, til BA.

Han understreker at helseforetaket ikke har fått meldinger om at systemsvikten førte til konsekvenser for liv eller helse.

– Vi hadde full kontroll. AMK hadde kontakt med ambulansene på andre elektroniske systemer og reserveløsning på mobil. Feilen gjaldt kontakt med eksterne tjenester. Alt på innsiden fungerte, sier Vigander.

– Tror folk kan sove trygt

Onsdag morgen ble det jobbet med å finne ut av hva som forårsaket nettverksfeilen.

– Heldigvis ble det rettet fort opp i. Vi har gode rutiner og vil selvfølgelig følge opp utover dagen for å forhindre at det skjer igjen, sier Vigander.

I 2016 døde en pasient mens Haukeland sykehus opplevde en lengre datasvikt. Legene på hjerteavdelingen måtte klare seg uten pasientens journal i fire timer, noe som førte til at «ting tok tid» i forbindelse med gjenopplivingen, ifølge Helse Bergens varsel til Statens helsetilsyn.

– Er dere bekymret for at gjentatte dataproblemer vil føre til at folk mister tilliten til dere?

– Når sånne ting skjer har vi gode rutiner og beredskapsrutiner. Vi tror at folk kan sove godt om natten, men klart at det er viktig at dette fungerer. Derfor er datasikkerhet noe vi har høyt fokus på, svarer Vigander.