– Vi har med oss minnene

Benedikte Salomonsen og samboeren mistet sin førstefødte, lille Engeline, som døde to dager etter termin i mammas mage i september 2013. I april venter de sitt andre barn.

Benedikte Salomonsen og samboeren mistet sin førstefødte, lille Engeline, som døde to dager etter termin i mammas mage i september 2013. I april venter de sitt andre barn. Foto:

For fire år siden skjedde det utenkelige; Benedikte og samboeren mistet sin førstefødte like før fødselen.

DEL

– Da de ikke fant hjertelyd, forsto jeg fort at noe var galt. Men man klarer ikke ta inn over seg at babyen sin er død, det blir for vanskelig. Man går inn i en sjokktilstand, sier Benedikte Salomonsen (27).

I september 2013 skulle hun og samboeren Fredrik Høyvik bli foreldre for første gang. Lille Engeline skulle gjøre familien komplett. I stedet ble alt i løpet av noen timer snudd på hodet, og livet skulle aldri bli det samme igjen.

De kjæreste minnene

En høstdag i oktober møter hun fotograf Monica Johansen sammen med en håndfull jordmødre på KK. Johansen skal holde fotokurs, og Salomonsen er aktiv i Landsforeningen for uventet barnedød (LUB). På kurset skal jordmødre lære å ta bilder av døde og dødende barn, en stor utfordring for alle involverte.

– Bildene av Engeline er de kjæreste minnene vi har. De ansatte ved KK var flinke til å oppmuntre oss til å skape minner om datteren vår. Det er vi svært takknemlige for, sier Salomonsen.

Saken fortsetter under bildet.

Bildet av Engelines hånd sammen med mamma og pappas hender like etter fødselen er et av de kjæreste minnene foreldrene har etter sin avdøde datter. Foto: Privat

Bildet av Engelines hånd sammen med mamma og pappas hender like etter fødselen er et av de kjæreste minnene foreldrene har etter sin avdøde datter. Foto: Privat

Når jordmødrene har fått opplæring i det praktiske rundt fotografering av døde barn, er det nettopp for å støtte sørgende familier og hjelpe dem og skape minner om barnet sitt.

– Det kan være veldig vanskelig å ta bilde av døde eller dødende barn. Jordmødre har det ofte travelt, de har kanskje dårlig utstyr, og lyset er vanskelig. På kursene mine har jeg gitt dem tips til hvordan de kan fremheve vakre detaljer, hvordan de kan utnytte det naturlige lyset, samt hvordan de kan pakke inn barnet og få tatt fine familiebilder, sier fotograf Monica Johansen.

Det var hun som tok initiativet til fotokurset etter at hun hadde lest en artikkel om hvor dårlige bilder mange foreldre har av sine døde barn.

– Det er jo uendelig trist å miste et barn, og jeg synes det var for jævlig at de ikke engang skulle kunne få fine bilder av barna sine som minner. Jeg kontaktet landsforeningen som tente på ideen umiddelbart, og vi fikk midler fra Extra-stiftelsen til kurset, sier Johansen.

Et barn for lite

Benedikte Salomonsen har flere hundre bilder av datteren sin. Noen av dem synes hun ikke hun kan vise frem, noen har hun i album, mens noen er innrammet og står fremme.

– For oss er det helt naturlig. For oss er dette slik livet er, vi har et barn for lite, men vi er uendelig stolt av henne og ønsker å vise henne frem, sier Salomonsen som nå er gravid igjen.

Saken fortsetter under bildet.

Fotograf Monica Johansen holder kurs for jordmødrene på Kvinneklinikken. Foto Arne Ristesund

Fotograf Monica Johansen holder kurs for jordmødrene på Kvinneklinikken. Foto Arne Ristesund

Hun har termin i april, og forteller at hun går gjennom svangerskapet med skrekkblandet fryd.

– Vi klarer å glede oss nå, og heldigvis får jeg tett oppfølging fra KK, sier 27-åringen.

Engeline døde av surstoffmangel i magen, noe som ikke kunne vært oppdaget.

– Jeg klandrer heldigvis ikke noen for det som skjedde, sier Salomonsen.

Fødte naturlig

Hun er svært glad for at jordmødre på Haukeland nå får opplæring i fotografering av døde barn.

– Det var utrolig viktig for oss at jordmødrene trygget oss i de valgene vi tok da jeg skulle føde og etter at Engeline var født. Egentlig insisterte jeg på å få keisersnitt da jeg forsto at de mente jeg skulle føde en død baby. Heldigvis fødte jeg henne på naturlig vis, noe som er svært viktig i bearbeidelsen av det som har skjedd.

Salomonsen smiler samtidig som hun blir blank i øynene.

– Å skulle føde sin døde datter er både den fineste og den vanskeligste opplevelsen jeg har hatt, sier hun.

Som en helt naturlig reaksjon, ønsket i utgangspunktet den vordende moren verken å se eller stelle sin døde datter.

– Man går i sjokk, det er skriking og hyling, fortvilelse, sorg, vantro, alt på en gang. Jeg er veldig glad for at jordmødrene overtalte meg til å stelle og holde henne.

Nå håper hun fotokurset kan hjelpe flere foreldre som henne og samboeren med å skape varige minner når det utenkelige skjer.

Saken fortsetter under bildet.

Jordmødrene får tips til hvordan de kan bruke lyset og pakke de døde babyene inn på en fin måte. Her øver de med en dukke. Foto: Monica Johansen

Jordmødrene får tips til hvordan de kan bruke lyset og pakke de døde babyene inn på en fin måte. Her øver de med en dukke. Foto: Monica Johansen

– Verdifulle bilder

Jordmødrene ønsker sterkt å hjelpe foreldre med å skape gode minner.

– Derfor oppfordrer vi dem til å ta mange bilder, også sammen med foreldrene, sier jordmor May Britt Aksnes.

Noen foreldre ønsker ikke bildene med hjem, men vil ha dem skannet i journalen.

– Noen foreldre ønsker ikke bilder eller andre minner. Det finnes ingen oppskrift på sorg, eller riktig måte å sørge på, vår oppgave er å støtte alle i deres valg, sier Aksnes.

Deres erfaring er at foreldre opplever bilder av barnet som de mest verdifulle minnene de har for ettertiden. Dette støttes også av forskning på området.

– Erfaringsmessig er det likevel sånn at man angrer mer på det man ikke gjorde, enn på det man gjorde. Foreldre trenger god informasjon, tid til å ta vanskelige valg, sier Aksnes.

På fotokursene har deltakerne også fått utvekslet erfaringer på området sett fra ulike ståsteder.

– Det lærer vi alltid av, og vi har opplevd kursene som nyttige, sier jordmoren.

Artikkeltags