Gå til sidens hovedinnhold

Stor rift om influensavaksiner

Artikkelen er over 2 år gammel

Tall fra Folkehelseinstituttet viser en økning på 60 prosent av doser sendt til Hordaland fra 2017. Bedriftshelsetjenesten Arsana er tomme for vaksiner.

Bedriftshelsetjenesten, Arsana, i Bergen forteller om en tredoblet etterspørsel på influensavaksiner i år kontra i fjor, og er nå tomme for doser.

– Vi har sendt ut en mail til våre kunder der vi opplyser om dette. Der oppfordrer vi de som er i risikogruppen til å kontakte sine fastleger dersom de ønsker en dose, sier Ida Piltingsrud Grevstad, bedriftssykepleier hos Arsana.

– Bra at flere vaksinerer seg

Hun forklarer at det er vanskelig å forutsi en slik økning for alle parter, inkludert apotekene og Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi jobber nå med å få en ny leveranse som skal komme i løpet av neste uke, opplyser Grevstad og legger til at det ikke er for sent å vaksinere seg.

Apotek 1 har også merket den økte etterspørselen og antar den skyldes økt bevissthet i befolkningen.

Kommunikasjonssjef, Kjersti Solberg Ofstad, opplyser at apoteket bestilte 30 prosent flere doser i år enn i fjor, nasjonalt.

– Noen av våre apotek har vaksinen og andre har den ikke, ny levering skal komme til vår grossist på mandag, sier hun.

– Vi synes det er kjempebra at også flere utenfor risikogruppen vaksinerer seg, det er et forebyggende tiltak for folkehelsen, legger Ofstad til.

150.000 flere doser

I fjorårets sesong sendte Folkehelseinstituttet ut i underkant av 600.000 doser influensavaksine nasjonalt. I år er det så langt blitt sendt ut i nesten 750.000. Det gir en økning på over 25 prosent.

Det har vært en langvarig satsing for å øke kunnskapen om influensa og influensavaksine både i befolkningen og blant helsepersonell, skriver seniorrådgiver/cand.pharm. ved FHIs vaksineavdeling, Berit Sofie Wiklund, i en e-post til BA.

– Det har vært en økning i vaksinasjonsdekninger over flere år, og det vil høyst sannsynlig bli en ytterligere økning denne sesongen.

I Hordaland har FHI sendt ut 8299 tipakninger med influensadoser, det er en økning på 50 prosent fra i fjor. I Bergen har det vært en økning på 60 prosent.

Wiklund forsikrer at FHI likevel har bra med influensavaksine på lager. Personer i risikogrupper eller personer som står nære noen som er spesielt sårbare har førsteprioritet på vaksine.

– Slik det ser ut nå vil det være nok vaksine også til personer utenom disse anbefalte målgruppene, skriver Wiklund

Saken fortsetter under bildet

.

Stor økning i Bergen

Smittevernkontoret i Bergen distribuerer influensavaksiner til fastlegekontorene i Bergen samt andre

I år har de levert ut 10.000 flere doser enn vanlig, opplyser smittevernoverlege i Bergen kommune, Kari Stidal Øystese.

– Og sesongen har ikke startet skikkelig ennå. Den starter vanligvis i desember, legger hun til.

Ordinære år ligger distribusjonen av influensavaksiner på om lag 40.000 i Bergen.

Smittevernkontoret får nye doser fra Folkehelseinstituttet hver- til annenhver uke. 

– Vi har et lite lager og bestiller flere så raskt vi har behov. Det er ikke snakk om forsyningssvikt fra Folkehelseinstituttet, men folk må skjønne at det er leveringstid på influensavaksiner nå når hovedbestillingen for lengst er sendt ut til de vaksinerende enhetene, sier Øystese.

Risikogruppen sikret

Alle personer som tilhører en risikogruppe skal få vaksine, forsikrer Øystese.

– Flere apoteker vaksinerer også, så om fastlegekontoret går tom kan man få vaksine på apoteket, legger hun til.

Smittevernkontoret antar at opp mot 80.000 personer tilhører en risikogruppe, dette inkluderer personer over 65 år.

– Mange av disse vil nok ikke selv regne seg som i risikokategori, da de er sunne og friske og lever aktive liv. Men alder er faktisk et kriterium, selv om man er sunn og frisk ellers, opplyser Øystese.

– Hva slags tilbakemelding får dere fra fastlegekontorene – vitner samtlige om stor pågang?

– Ikke alle fastlegekontorer har vært i kontakt med oss om etterbestilling, så en del har nok bestilt tilstrekkelig i første omgang, svarer smittevernoverlegen.

Folkehelseinstituttet ber spesielt disse vaksinere seg:

  • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
  • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
  • Alle fra fylte 65 år
  • Barn og voksne med: Diabetes type 1 og 2, kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, nedsatt immunforsvar, svært alvorlig fedme (KMI over 40), annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege.

I tillegg anbefales influensavaksine til:

  • Helsepersonell som har pasientkontakt.
  • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter
  • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

Killde: Folkehelseinstituttet

 

Kommentarer til denne saken