– Vil vurdere BPA-ordningen

OPTIMIST: – Nå bør folk sette kampen for borgerstyrte personlige assistenter (BPA) på dagsorden i valgkampen, mener Yngve Seterås og Ågot Valle.  Den tidligere SV-politikeren er nektet BPA. FOTO: DAG BJØRNDAL

OPTIMIST: – Nå bør folk sette kampen for borgerstyrte personlige assistenter (BPA) på dagsorden i valgkampen, mener Yngve Seterås og Ågot Valle. Den tidligere SV-politikeren er nektet BPA. FOTO: DAG BJØRNDAL

Regjeringen vurderer å utvide ordningen med borgerstyrt personlige assistent (BPA) også til folk over 67 år.

DEL

– Løfter om dette er veldig bra, men det vi vet at det er et stykke fra løfter til gjennomført politikk. Nå bør folk sette dette på dagsorden i valgkampen, slik at det blir satt ut i livet, sier Ågot Valle til BA.

Som BA tidligere har skrevet har den 74 år gamle tidligere stortingsrepresentanten for SV fått avslag på søknaden om egen personlig assistent, til tross for at hun er totalt hjelpetrengende.

Resultatet er at ektemannen Yngve Seterås må ta seg av sin kone. Han forteller at han har måttet si fra seg store prosjekter fordi han ikke kan forlate sin kjære Ågot.

Heller ikke Bergen kommune har vist vilje til å komme Valle i møte.

– Hvis en bruker har en velfungerende BPA-ordning er det også vanlig at denne fortsetter etter at vedkommende er fylt 67 år, har byråd Beate Husa meddelt BA.

Men det er lenge siden Ågot Valle var under 67 år. Dermed faller hun utenfor.

Saken fortsetter under bildet.

FÅR STØTTE: Ane Berentsen ved Fyllingsdalen teater.FOTO: DAG BJØRNDAL

FÅR STØTTE: Ane Berentsen ved Fyllingsdalen teater.FOTO: DAG BJØRNDAL

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen har fulgt med på saken om sin tidligere politiker-kollega.

– Vi har tatt opp denne saken flere ganger, og nå sier regjeringen at de enig med oss. Da må BPA til de over 67 komme på plass raskt, sier hun.

Hun er også orientert om historien om Ane Berentsen, som etter tre år i arbeid, fikk oppjuster sin egenandelsbetaling med over 1300 prosent.

Dermed må hun ut med 1680 kroner, mot tidligere 128 kroner i egenandel.

– For oss er det også viktig å få på plass en forskrift som gjør at kommunene ikke skal ha ulik praksis når det gjelder BPA. Slik det fungerer i dag er det store forskjeller. Det dreier seg om graden av selvbestemmelse, rett vil å velge assistent, rett til å reise med assistent – men også spørsmålet om egenandel, sier Karin Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

TAR SAKEN: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). FOTO: Terje Pedersen

TAR SAKEN: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV). FOTO: Terje Pedersen

Hun mener det må bli en slutt på at BPA-ordningen sorterer under kommunene.

– Denne ordningen er et hjelpemiddel til dem som trenger det. Da skal den også forvaltes under folketrygden, sier Andersen, som peker på at denne saken også er tatt opp i den nye regjeringsplattformen, der den betegnes som et likestillingsverktøy.

Statssekretær Anne Bramo (Frp) i Helse- og omsorgsdepartementet har sendt denne kommentaren til BA på e-post:

«Regjeringen har i regjeringsplattformen sagt at vi raskt vil fjerne den øvre aldersgrensen på 67 år for rett til brukerstyrt personlig assistanse, for dem som allerede har fått innvilget ordningen».

Hun skriver videre at regjeringen «håper at vi snart kan sende et forslag om dette på høring. Regjeringen har sagt at vi vil gjennomføre en NOU for å sikre at ordningen fungerer etter hensikten».

Når BA spør om harmonisering av ordningen, slik at kommunene opptrer likt og eventuell overføring av ordningen til folketrygden, svarer statssekretæren at dette «er noe utvalget eventuelt kan se nærmere på».

Da BA spør om det kan bli aktuelt å åpne BPA-ordningen for folk over 67 som ikke har hatt den før, får vi ikke noe svar.

BPA-ordningen

16. juni 2014 vedtok Stortinget at personer under 67 år som har et omfattende assistansebehov eller avlastning for barn i minst 32 timer i uken har rett til borgerstyrt personlig assistanse.

Det kalles også brukerstyrt personlig assistent, men de handikappede selv mener borgerstyrt er en bedre betegnelse.

Mennesker over 67 år kan også få innvilget BPA-ordning, særlig de som har hatt BPA før de fylte 67 år.

Artikkeltags