Gå til sidens hovedinnhold

Høie skryter av helseinitiativet på Årstad

Artikkelen er over 4 år gammel

– Dette er fremtiden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Tirsdag fikk han presentert planene for Campus Årstadvollen, gigantprosjektet i regi av flere helse-, utdannings- og forskningsinstitusjoner som skal gro frem rundt det nye odontologibygget i Årstadveien.

Planene, som BA presenterte i midten av mai, omfatter tre nybygg som i fremtiden skal huse en rekke aktører i ulike sektorer innen helse og helseforskning. Blant målene ved å samle aktørene er blant annet å skape smartere løsninger for å møte en krevende fremtid innen helse og omsorg.

Stor overføringsverdi

Universitetet i Bergen (UIB) står bak planene, som ble vedtatt av universitetsstyret i juni fjor. Helsecampus Årstadvollen blir omtalt som en vesentlig del av strategien frem til 2022.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier til BA at han ikke kjenner lignende prosjekter andre steder i landet, og mener tankegangen har stor overføringsverdi til andre steder i landet.

– Det er positivt at man samler mange aktører og skaper et felles miljø. Dette er fremtiden, mener helseministeren.

– Penger løser ikke alt

– Blir det bevilget nok penger til innovasjon i helsevesenet for å møte endringene som vil tvinge seg frem.

– Det investeres mye i innovasjon i helsesektoren, blant annet ved å bygge opp kommunene til bedre å kunne takle de demografiske utfordringene som kommer. Men det skal også sies at penger ikke kan løse alle problemer. Det handler også om nye ideer og å jobbe smartere, sier Høie.

Helsecampus Årstadvollen er delt inn i tre byggetrinn. I høst starter rivingen av det gamle odontologibygget, som skal erstattes med et nybygg. Byggetrinn 2 omfatter en stor oppussing av Overlege Danielsens hus, mens byggetrinn tre, som ennå ikke er finansiert, er et helt nytt bygg på parkeringsplassen sør for Overlege Danielsens hus.

Det nye odontologibygget er også en del av Helsecampus Årstadvollen.

FAKTA

  • Slik er UiBs planer for Helsecampus Årstadvollen.
  • Byggetrinn 1:
  • Rive gammelt odontologibygg og bygge nytt. Riving starter høsten 2017. Nybygget skal etter planen stå ferdig i slutten av 2019 og inneholde Institutt for global helse og samfunnsmedisin, psykologisk fakultet, Uni Helse, legevaktmedisin, AFE, HiB og Bergen kommune. Kostnad ca. 350 millioner kroner for 10.000 kvadratmeter, pluss 35 millioner til riving, inventar og utstyr. Finansiering ved salg av Christies gate 13 samt bruk av eiendomsselskap.
  • Byggetrinn 2:
  • Rehabilitere Overlege Danielsens hus. Oppstart høsten 2017. Skal inneholde Senter for internasjonal helse, kjernefasilitet for befolkningsstudier, Fylkestannlegen, barnetannhelse, kvalifiseringsklinikk for tannleger utenfor EU/EØS. Finansiering gjennom bruk av eiendomsselskap.
  • Byggetrinn 3:
  • Nybygg på parkeringsplass sør for det nye odontologibygget. Skal inneholde UiB-miljøer, Folkehelseinstituttet, registermiljø i Helse Bergen, Bergen kommune, Haraldsplass, Haukeland, BTO, næringsliv og industri, Statens klageorgan for helsetjenester i tillegg til næringspark og inkubator for studenter og bedrifter. Finansieringsmodell ikke avklart.
  • KILDE: UIB.NO

 

Kommentarer til denne saken