– Å bli 100 år er jævlig, skal jeg si deg. Når du har vært så aktiv som meg, men ikke kan se, lese, strikke eller lage mat mer, da er det dét, konstaterer Birgit Lovise Greve, som nettopp har fylt år.

– Derfor vil jeg si til ungdommen: nyt livet mens du kan!

Den livlige pensjonisten tok publikum med storm da hun og naboene i Erleveien ble folkets røst i TV 2s valgkampdekning i 2004.

– Jeg var ute og gikk, og plutselig hadde jeg en mikrofon mot ansiktet. De spurte hva jeg synes om valget, og jeg sa at det er noe tull at vi er fire millioner mennesker og har 12-13 partier.

VIKTIG MED HUMOR

Etter innslaget kom Jens Stoltenberg på besøk, og sa han hadde blitt sjarmert i senk.

– Klarer jeg å sjarmere en så flott kar som ham, skal jeg nok klare de fleste, sier 100-åringen med et lurt smil. Vaktmesteren der hun bodde hadde vært enig, og sagt at selv Napoleon ville blitt forelsket.

– Napoleon! Den lille knølen der? svarte jeg da, forteller fru Greve lattermildt.

Humor er viktig for jubilanten.

– Hva skulle vi gjort uten? sier hun, etter å ha fortalt historien om da vaktmesteren skulle ta ned TVen hennes da hun ville gi den vekk.

– Tror du jeg har en skrue løs? spurte jeg ham. Han svarte at om jeg ristet på hodet, ville det låte som et flott orkester, ler hun.

ET LYKKELIG LIV

Selv om fru Greve ikke synes noe særlig om å bli hundreåring, er hun godt fornøyd med årene som har vært.

– Jeg har levd et rikt liv, og hadde en vidunderlig oppvekst med to foreldre som hadde en kjærlighet og en forståelse som jeg aldri siden har sett maken til, sier hun, og forteller om faren, som var svensk maskiningeniør og lærte henne mye.

– Han sa til meg at når jeg våkner, skal jeg tenke på hva jeg i dag kan gjøre for å gi andre glede, og ikke hva andre kan gjøre for meg, sier hun. Dette mottoet er et av flere hun lever etter, som det politiske «del godene!».

– Dagens unge bør lese bøker fra det 19. århundre og se hvordan en levde da, sammenlignet med dagens velstand. Hvis de tror at Høyre deler arbeiderklassens interesser, så gjør de ikke det. Erna Solberg er sikkert en hyggelig og ålreit dame, men Stoltenberg klarer seg utmerket hele tiden, og hun vil aldri kunne ta hans plass, sier den mangeårige Ap-velgeren.

Det politiske ståstedet har hun gjort klart for både Herman Friele og Trude Drevland etter deres visitter.

– Da jeg takket Drevland for besøket, skrev jeg at hun er en festlig dame, og at den eneste feilen med henne, er at hun tilhører feil parti.

Utfallet av stortingsvalget er den engasjerte fruen ikke i tvil om.

– Arbeiderpartiet vinner absolutt. Jeg tror ikke Ola Nordmann er så dum at han bytter ut en som Jens Stoltenberg.

Også det politiske engasjementet takker Greve faren for, for han fikk henne til å lese det hun selv betegner som «skikkelige ting» fra hun var ung.

Vil du høre fru Greve synge sangen fra hennes far til moren? Eller kanskje vite hva hun regner som sitt beste minne? Dette kan du se og høre i videoen i toppen av saken.

SKULLE BLI SYKEPLEIER

Birgit Lovise Greve ble selv født i Drammen, og flyttet som syvåring til Bergen, hvor hun begynte på skolen. Hennes ambisjon var å bli sykepleier.

– Da jeg var 16 år hadde noen kastet en stein i nesen på min syv år gamle bror, og han måte på legevakten. Mens jeg holdt ham i hånden, spurte legen som sydde ham hva jeg ville bli, og jeg sa jeg ville bli sykepleier. Han sa om at jeg hjalp konen hans, skulle han få meg direkte inn på sykepleierskolen.

STØVET NED MANNEN PÅ DANS

Slik skulle det likevel ikke gå. Kjærligheten kom nemlig sykepleien i forkjøpet.

– Jeg skulle på dans, og kom anstigende med oppsatt hår og min gule konfirmantkjole. Du ser hvor fyrrig jeg er nå, og kan jo tenke deg hvordan jeg var da jeg var ung. Inne i lokalet fant jeg en fjærkost og strøk den over et bilde. Støvet drysset ned på dressen til en mann under bildet. Han forlot lokalet, men kom tilbake mens jeg danset og sa: «du er like flink til å danse som å tørke støv» og bød meg på vals, forteller hun.

– Jeg takket ja til den første og beste som kom min vei, og fikk den jeg ville ha. Da jeg sa dette til mine døtre, spurte de om det hadde vært noen andre. Jeg svarte at «det er din nysgjerrighet, og min hemmelighet».

Hun karakteriserer ekteskapet med mannen som vidunderlig.

– Vi feiret gullbryllup, og fikk fem barn sammen, forteller hun, og gir følgende råd til dagens unge par:

– Husk at kjærligheten starter i det du står opp av sengen om morgenen, og ikke når du går opp i den om kvelden.

Og hvis du skulle lure på hva som er hemmeligheten bak et langt og godt liv, har hun svaret på det også:

– En lege spurte meg, og jeg sa først at ikke hadde jeg spist gulrøtter, drukket kaffe eller alkohol, og ikke hadde jeg elsket. Så så jeg på ham og sa: Jeg skal fortelle deg det, doktor, at alt dette har jeg gjort.