– Helt uholdbart av politiet

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

– Her virker det som politiet håpet på å få en ny sjanse til å bryte loven, sier John Christian Elden.

DEL

Den kjente forsvarsadvokaten stiller seg i rekken av kritikere fra jus og politikk etter politiets famøse forsøk på å fengsle en 33-åring på nytt etter at han hadde sittet seks dager på glattcelle.

BA omtalte onsdag kveld den rekordraske «pågripelsen» i det samme sekund fangen på papiret var løslatt.

Han hadde sittet flere dager ulovlig i politikjelleren. Da politiet ville fengsle ham på nytt, sa retten nei fordi dette ville være et nytt brudd på menneskerettighetene.

– MÅ FØLGE RETTEN

– Politiet har kun én ting å gjøre: Følge rettens bestemmelser. Det er ikke politiets jobb å bryte loven. Så kan de etterpå diskutere med justisministeren hvem som har skylden, sier Elden til BA.

På nettsamfunnert Twitter tok både sorenskriveren og politimesteren ordet, og begge ga uttrykk for at dette ikke var noen god løsning.

Elden mener fremgangsmåten er helt uholdbar. Han mener det er bra at retten skar gjennom og beordret løslatelse en gang til, og påpekte politiets menneskerettsbrudd.

– Her virker det som politiet håpet at Bergen tingrett skulle være uenig med Nordhordland, og at de skulle få en ny sjanse til å bryte loven, sier Elden til BA.

– SPILTE MED ÅPNE KORT

Leder for retts- og påtaleenheten i Hordaland politidistrikt Gunnar Fløystad sier de hele tiden har spilt med åpne kort.

– Vi har ikke forsøkt å holde noe skjult. Vi gikk til retten fordi vi mente det forelå endrede forutsetninger, sier Fløystad til BA.

Den rumenske 33-åringen er siktet for befatning med flere boliginnbrudd i Bergens-området. Han er mistenkt for å ha vært sjåfør og ble arrestert sammen med tre andre rumenere 19. januar.

Tre dager senere ble han varetektsfengslet av Nordhordland tingrett for fire uker. Forutsetningen var at han innen to dager ble overført til varetektsfengsel og ikke lenger oppholdt seg i politiarresten.

Politiet klarte ikke å skaffe fengselsplass, og han ble derfor formelt løslatt og pågrepet på nytt 24. januar, og fremstilt i nytt rettsmøte dagen etter.

Da ga politiet uttrykk for at han ikke kunne overføres fra arresten før to dager senere.

– Det medfører i praksis fullstendig isolasjon, fastslo retten. Mannen hadde bare fått luftig én gang i døgnet i fem-ti minutter.

Tidligere har Europarådets torturkommisjon kritisert Norges bruk av politiarrest utover 48 timer.

– Jeg ble overrasket da politiet ville fengsle min klient på nytt. Det hadde de ikke hjemmel for, sier advokat Jannicke Keller-Fløystad til BA.

SKYLDER PÅ KRIMOMSORGEN

Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland sparker ballen over til Kriminalomsorgen.

– Det er Kriminalomsorgen som skal skaffe de plasser vi har bruk for. Dette har vi tatt opp en rekke ganger, senest i brev fra 2012. Ennå finnes det ingen gode løsninger, sier Gudmundsen.

Han mener Kriminalomsorgen må redusere antall soningsplasser til fordel for flere varetektsplasser så lenge kapasiteten er sprengt.

– Den enkle løsningen er at politiet kjører fangene rett i fengselet etter at de siktede har fått en rettsavgjørelse på varetektsfengsel, sier Gudmundsen.

– KAN FÅ PSYKISKE SKADER

Også Høyres stortingsrepresentant og medlem av justiskomitéen Peter Christian Frølich er kritisk til både bruken og standarden på glattceller samt mangelen på varetektsplasser.

Han mener tidligere regjeringer totalt har bommet i planleggingen av fengselskapasiteten i landet.

– Politiarrestene og glattcellene har en altfor lav standard. Det medfører et ekstra sterkt isolasjonspreg. Den innsatte mottar få eller ingen impulser, og kan i løpet av timer pådra seg psykiske skader, sier Frølich.

Høyre og Frp tar derfor til orde for å heve standardene på glattcellene til et akseptabelt nivå i forbindelse med neste års statsbudsjett.

– Det er uholdbart at reglene om bruk av glattcelle brytes i så stor skala som det gjøres. Politiet gjør nok det de kan, men den langsiktige løsningen, er å ta i bruk Kriminalomsorgens vanlige fengselsplasser, sier stortingsrepresentanten.

Artikkeltags