Her bør du holde på lommene

Knut Ellertsen ved sentrum politistasjon.

Knut Ellertsen ved sentrum politistasjon. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Disse stedene er du mest utrygg i Bergen. Sjekk listen i bunnen av saken!

DEL

Vi gir deg alt om hvordan valget påvirker deg - KUN 5 kr for 5 uker

– Jeg satt i en sittegruppe på utestedet med vesken i nærheten hele tiden. Da jeg skulle gå var vesken og innholdet borte. Til sammen verdier for 12.000 kroner. Knut Ellertsen, leder av brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, leser fra en anmeldelse av et lommetyveri.

Han mener det er et typisk eksempel på hvordan folk blir frastjålet verdisaker når de er ute på byen.

STOR ØKNING I 2013

I første halvår av 2014 var det 1061 lommetyverier, «kategorisert som grovt tyveri fra person på offentlig sted», i Bergen.

Det er en liten nedgang fra 1153 fra første halvår i fjor, men likevel betyr det at det i snitt blir anmeldt rundt seks lommetyverier hver eneste dag i Bergen.

– Det var et byks fra 860 lommetyverier i 2012 til 1153 i 2013. slike ting går i bølgedaler, og nå er det tydeligvis lommetyverier som er «in», forklarer Knut Ellertsen.

PINKODE-NAPPING ER «UT»

Tidligere var det flere tilfeller av såkalte Visa-bander, kriminelle som rappet til seg folks pinkoder til bankkort. Dette er det blitt mindre av, ifølge Ellertsen.

Han påpeker at man bør være påpasselig i hele sentrumskjernen, selv om de fleste av lommetyveriene skjer i området rundt Engen og Torgallmenningen. I mai i år ble det anmeldt 116 forhold herfra.

Også i området rundt Torget og Bryggen skjer det en del tyverier. Her var det 47 anmeldte forhold i mai, etterfulgt av Sydneshaugen med 42.

– FOR HØYE TALL

Ellertsen mener at tallene er for høye, og vil derfor jobbe mer med forebygging.

– Fra august er det en person som utelukkende skal jobbe opp mot blant annet restauranter, utesteder og busselskaper for å forebygge at lommetyverier skjer.

I Oslo har de greid å redusere antallet lommetyverier kraftig.

I første halvår av 2014 var det rundt 2000 færre lommetyverier enn i første halvår av 2013. Også fra toppåret 2012 til 2013 var det en tilsvarende nedgang.

Ifølge oslopolitiet skyldes det en målrettet innsats mot denne typen tyverier. Det er blant annet nedsatt en egen gruppe på 21 personer, som jobber med lommetyverier.

– Der var det så ille at de så seg vel nødt til å gjøre noe drastisk, sier Ellertsen.

INGEN EGEN GRUPPE

Han sier at de ikke har planer om en slik gruppe i Bergen.

I forbindelse med innsatsen i Oslo, mener Bjørn Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, at Bergen kan vente seg en oppgang i antalla lommetyverier.

– Bergen, Stavanger og Trondheim er åpenbart byer som vil merke oppgang i lommetyverier, etter nedgangen i Oslo, har han uttalt til BT.

Knut Ellertsen er ikke sikker på at det vil skje.

– Men vi kommer til å følge med på dette, sier han.

SKJER I HELGEN

De fleste tyveriene skjer mellom klokken 23.00 og 04.00 på fredag og lørdag, opplyser Ellertsen. Åstedet er gjerne restauranter eller nattklubber.

Offeret er gjerne beruset.

– Mange av disse tilfellene handler om at man ikke er oppmerksom nok. Tyveriene kunne lett vært unngått hvis folk hadde passet litt bedre på.

En del av tyveriene foregår også på dagtid. De skjer gjerne på steder med mange mennesker, for eksempel i nærheten av busststoppene i Olav Kyrres gate, på et kjøpesenter eller på endestoppet til Bybanen.

Det er i hovedsak mobiltelefoner som stjeles. Også lommebøker og dyre vesker er populært tyvgods. Mobilen alene har gjerne en verdi på 6-7000 kroner, viser flere anmeldelser som Ellertsen har samlet.

Spores opp andre steder

Hvor tyvgodset blir av, varierer.

– Noe sporer vi opp andre steder i landet. En del forsvinner nok ut av landet ved hjelp av båter eller ferjer, sier Ellertsen.

Av de som blir tatt for lommetyverier er rundt halvparten rumenske statsborgere. 20 prosent er norske, mens resten har andre nasjonaliteter.

Her skjer tyveriene:

Denne listen viser hvor alle de anmeldte lommetyveriene fant sted i mai i år.

Engen/Torgallmenningen: 116

Torget/Bryggen: 47

Sydneshaugen: 42

Marken/Jernbanestasjonen: 8

Strandgaten 7

Artikkeltags