Mange kan glede seg til sporty gaver under treet, skal man tro norske sportsbutikker. Landets sportskjeder fyller hyllene med vinterens nyheter, og gjør seg klare for storinnrykk i førjulstiden.

Hos det nye sportsvarehuset G-Max i Åsane merker de at julehandelen er i gang for fullt.

VENTELISTE PÅ SNØSYKKEL

– Her er julehandelen godt i gang. Ull, sokker og votter går unna som bare det. Her gjelder det bare å få fylt på, sier Fredrik Amundsen, varehussjef ved G-Max Åsane til BA.

Desember er en god måned for sportsbransjen. Nytt av året er den trendy sykkelen fatbike. Dette er en sykkel med ekstremt brede dekk, og som er godt egnet for sykling i snø. Rundt på landets skiaanlegg er sykkelen å se flere steder. På sommerstid kan sykkelen brukes i myrer og terreng.

– Vi tok inn 20 sykler, og har solgt ut 19. Vi har bare utstillingsmodellen igjen, sier Amundsen.

De ivrigste fatbike-entusiastene har skrevet seg på bestillingsliste.

CROSSFIT-UTSTYR

Treningsbølger som har skylt innover landet, merkes også i sportsforretningene. Det er ikke lenger vanlige manualer, strikk og rockering som gjelder når det gjelder treningsutstyr i de norske hjem. Hjemmeutstyr til den populære treningsformen crossfit har også dukket opp i butikkhyllene.

– Vi selger en del vektvester, motstandsfallskjermer og sandsekker som man drar etter seg. Dette er klassiske gaver til en bror eller søster, sier Amundsen.

Ifølge han er det joggeskoene Nike free som står øverst på ønskelisten hos mange ungjenter.

– Her står også ull og fargerikt treningstøy fra Kari Traa, sier han.

– Siden åpningen har vi solgt 82 store trimapparater, over 16 000 deler med undertøy (bukse eller trøye), 1300 Camelback drikkeflasker og 41 000 par med sokker, fortsetter Amundsen.

TIGHTS OG TYNNE DUNJAKKER

– Vi kommer heller ikke utenom compresjonstightsen fra 2XU. Den kommer nok til å ligge under mange juletrær, spår Amundsen.

Når det gjelder yttertøy ar goretex-jakker alltid en hit i Bergen.

– Vi selger også mye Fjellreven parkas til dame. Det er merke som plutselig er veldig hot igjen, sier han.

Store boblejakker ble solgt i store kvanta for et par år siden. Nå er jakkene betydelig slankere.

– Tynne dunjakker er mer populært. De brukes gjerne under en goretex-jakke på kalde, og våte dager, sier varehussjefen.

SKREDUTSTYR

Toppturer i forskjellige varianter i vinden, så skredutstyr kommer til å ligge under mange juletrær.

– Vi selger mye spader og søkestaver. De som står mye off-piste utstyres gjerne av mor og far med en skredsekk. Dette er en sekk som gjør et skikjøreren flyter oppå skredet, i tillegg til at de får en slags airbag rundt hodet, sier Amundsen.

– Nordmenn søker stadig nye naturopplevelser, og flere foretrekker å utforske naturen på egne premisser. Vi ser i den sammenheng at folk har blitt mer opptatt av sikkerhet og prioriterer spesialisert utstyr som er av god kvalitet, sier Bård Kristiansen.

Blant årets heteste julegavetips finner man både tradisjonelt utstyr, og det mange vil anse som leketøy.

POPULÆRE GAVER

– Sportsutstyr er alltid populære julegaver. Ikke bare er nordmenn generelt opptatt av å være i aktivitet, men vi setter også stor pris på gaver som legger til rette for gode opplevelser i naturen, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS.

Estimater fra organisasjonen Virke tyder på at bransjen kan forvente en økning i omsetning i desember, i forhold til fjoråret.

Hver nordmann handler i gjennomsnitt sportsutstyr for 3000 kroner i året, og desember er den viktigste måneden for bransjen.

2,2 MILLIARDER

– Totalt er det ventet en omsetning av sports- og fritidsutstyr på 2,2 milliarder kroner i desember. Kommer snøen til de store byene i løpet av den neste måneden, vil nok dette også ha en stor påvirkning på både salgstall generelt og hvilke produkter det går mest av, sier Kristiansen.

Salgstall fra sportsbransjen viser at nordmenn ligger i forkant når det gjelder sportstrender. Kjedene opplever i økende grad etterspørsel etter mer spesialisert sportsutstyr.

Sportsbransjen AS representerer omtrent 90 prosent av sportsbransjen i Norge.