Her er årets homo!

Gaahl alias Kristian Espedal danket ut sin påtroppende sjef, Bjarte Hjelmeland, i konkurransen om å bli Årets homo. Homogallaen gikk av stabelen i går kveld.

Gaahl alias Kristian Espedal danket ut sin påtroppende sjef, Bjarte Hjelmeland, i konkurransen om å bli Årets homo. Homogallaen gikk av stabelen i går kveld. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Blackmetal-artisten Gaahl ble onsdag kveld kåret til Årets homo i Bergen. – Jeg trenger ikke en pris for å være meg selv, sier han til BA.

DEL

Sent i kveld ble han kåret til Årets homo av Homo Bergen.

  • Nyheter

– Hvis dette kan hjelpe andre i mitt miljø, er det positivt, sier den kontroversielle musikeren.

KIRKEBRANN: Han har ikke fulgt debatten i avisene vedrørende hans rolle i den påtroppende metalmusikalen på DNS, «Svartediket».

– Nei, jeg har ikke lest avisene, sier Gaahl, som gikk ut i Bergens Tidende og forsvarte kirkebrenning, noe som fikk Festspill-sjef Per Boye Hansen og biskop i Bjørgvin Halvor Nordhaug til å steile.

– Tirsdag brant en kirke i Hønefoss. Hva tenker du om det?

– Det gjør meg verken glad eller trist, slår Gaahl fast.

BRYTER: I går var det likevel hans seksuelle legning som sto i fokus, da Fensal var fylt til fest. Pressetalsmann for Bergen Gay Galla, Kristian Stakset-Gundersen, utdyper Gaahl-hyllesten overfor BA:

– Ved å ha stått frem som åpen homo, bryter Gaahl, som egentlig heter Kristian Eivind Espedal, med stereotypen av homofile, men også med den stereotypiske black metal-artisten.

– Gaahl tør å løpe risikoen det kan være å stå frem som homo i et sånt miljø. Han lever åpent i et miljø hvor det ikke finnes åpne homofile forbilder, sier Stakset-Gundersen.

Her er prisvinnerne:

ÅRETS HOMO:

GAAHL

Juryen sier: «Gaahl er aktuell som en av vokalistene i norrønbandet Vardruna, som blant annet sang i begravelsen til den kreftbloggeren Regine Stokke og holdt konsert blant vikingskipene på Bygdøy. Gaahl skal delta i metal-musikal på Den Nationale Scene under Festspillene nå i 2010. Kom ut av skapet i 2008. Kjent som vokalisten i black metal-bandet Gorgoroth.»

ÅRETS HETERO:

KARIN PARK

Juryen sier: «Homovennlig bergensk-svensk artist med blant annet flere konserter på Fincken. I 2009 lanserte hun sitt tredje album, «Ashes to gold».»

ÅRETS ILDJSJEL

TRUDE CHRISTINA HALVORSEN

Juryen sier: «Trude ønsker å få i gang ulike tilbud for skeive under 24 år, særlig for 16-åringer som ikke har anledning til å gå på Fincken. Er særlig interessert i å dra i gang et basketball-lag for unge homofile. En god og uredd rollemodell.»

ÅRETS POLITIKER:

MONICA MÆLAND

Juryen sier: Har gjort mye for å ivareta homosaken gjennom sin rolle som byrådsleder i Bergen. Fremstår som garantisten for at kommunen prioriterer gjennomføringen av handlingsplanen.

ÅRETS KULTURPRIS:

BJARTE HJELMELAND

Juryen sier: «Aktuell som plateartist og teatersjef ved Den Nasjonale Scene i dokuserien «Med Bjarte på rette staden». Åpen på en enkel og likefrem måte.»

ÅRETS KULTURINNSLAG:

«Med Bjarte på rette staden» (TV 2)

Juryen sier: Dokusåpe om de ansatte ved Den Nationale Scene i Bergen. «Med Bjarte på rette staden» tok utgangspunkt i livet bak kulissene på teateret og portretterte i særdeleshet Bjarte Hjelmeland i hans stilling som teatersjef.

ÅRETS ENTERTAINER:

HEIDI-MARIE VESTRHEIM

Juryen sier: Bergensbasert sangartist, skuespiller og programleder som i år har jobbet som vert på «SuperQuiz» og medprogramleder på «Julemorgen» på NRK. Heidi-Marie har sin egen, utradisjonelle stil og bidrar til mangfold.

Artikkeltags