Her er Bergens første gatemeglere

Vi er med på kurs i gatemegling i regi av Bergen Røde Kors. F.v Carina Harila, Elise Andreassen Olsen, Jeanette Z. Avløyp, Kristine Graff-Nielsen, Ole Jørgen Christoffersen, Sol Helen Stegen, Marius E. Steffensen, Carine Hermansen (verkstedsleder) og  Bjarte Korsvold (instruktørleder i Bergen Røde Kors)

Vi er med på kurs i gatemegling i regi av Bergen Røde Kors. F.v Carina Harila, Elise Andreassen Olsen, Jeanette Z. Avløyp, Kristine Graff-Nielsen, Ole Jørgen Christoffersen, Sol Helen Stegen, Marius E. Steffensen, Carine Hermansen (verkstedsleder) og Bjarte Korsvold (instruktørleder i Bergen Røde Kors) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Disse ungdommene er eksperter på konflikthåndtering.

DEL

I regi av Røde Kors Bergen har denne ungdomsgjengen lært seg å mestre konflikter. BA var med på siste verkstedet i Joachim Lampes vei på Landås. I seks uker har de møttes ukentlig og trent på ulike konflikter.

Vi kjenner vaffel-lukten langt ut på parkeringsplassen. Inne sitter ungdommer i alderen 16-20 år. De steker vafler, spiser is og sjokolade. Mye sjokolade. Latteren sitter løst.

– Vi har mange pauser underveis. Det er viktig med påfyll, sier Bjarte Korsvold, instruktørleder i Bergen Røde Kors.

ROLLESPILL

Etter at alle har fått i seg en haug med søtsaker, er det tid for rollespill.

– Nå går dere sammen to og to. Begge skal være ulver, og snakke til den andre på en huggende og aggressiv måte. Diskuter husarbeid. OK, kjør i gang, sier verkstedsleder Carina Hermansen.

Og med ett står volumet i taket. Alle snakker samtidig med utestemme. Det ropes og skrikes om husarbeid, skittentøy, tømming av oppvaskmaskin og støvsuging i drøyt to minutter.

– Dette er altså slik det ikke skal gjøres, sier Hermansen.

I løpet av verkstedet har de lært seg å bruke giraffspråket. Dette verktøyet kan hjelpe ungdommene til å hindre at konflikter eskalerer og heller bidra til konfliktnedtrappende kommunikasjon.

– TRENGER IKKE SKRIKE

– Vi har lært veldig mye, blant annet at vi ikke trenger så mange ord for å kommunisere. Det går an å løse konflikter uten å skrike, sier Carina.

Hun går på Gimle skole, og fikk høre om kurset via venner. De andre kursdeltakerne fikk høre om kurset enten via skolen eller Fysak.

– Jeg har ikke angret på at jeg ble med på dette. Jeg tror alle vi som har gått her har lyst til å være med på flere kurs, sier hun.

Samtlige deltakere kan gå videre til trinn to.

– Da vil vi lære mer om hvordan hjelpe andre i konflikter. I dette trinnet har vi lært mest om oss selv, og våre egne konflikter, sier

TRIGGERE OG SINNE

Av og til møter vi situasjoner eller oppførsel som får oss til å reagere kraftig, eller miste selvkontrollen.

– En vanlig situasjon når man blir trigget kan være sinne. Ved å være bevisst på at det alltid ligger behov og ofte frykt under sinne, har vi forsøkt å hjelpe ungdommene til å oppdage likhetstrekk med motparten, sier Korsvold.

Deltakerne har gjennom kurset analysert konflikter, og se hvordan en konflikt trappes opp og hva som må til for å trappe den ned igjen.

– En konflikt har alltid mer enn en mulig løsning. Disse deltakerne har med seg kunnskap om konflikter som de kan bære med seg resten av livet, sier instruktørlederen.

Han håper flere vil melde seg på lignende kurs.

Dersom du er mellom 13-25 år, og synes dette virker spennende, ta kontakt via Gatemegling Bergen Røde Kors på Facebook. Der svarer instruktørene på spørsmål om kursene, og tar imot påmelding.

Artikkeltags