Gå til sidens hovedinnhold

Her er keiser Wilhelms bergenske oldebarn

Artikkelen er over 8 år gammel

Familien Fosse fra Bergen har fått bekreftet det de har mistenkt i lang tid, og det fra spanskekongen.

Familien Fosse fra Bergen har fått bekreftet det de har mistenkt hele livet - at de er direkte etterkommere av keiser Wilheim II av Tyskland.

Dette fikk de bekreftet i et personlig brev fra spanskekongen Juan Carlos 27. mai i år. Han er høyeste beskytter av slekten til keiser Wilhelm, ettersom Tyskland i dag er en republikk. Dermed har det spanske kongehuset makt til å utnevne og bekrefte adelige for Tyskland også.

  • Se brevet her, og oversettelse til norsk her.

– Vi har visst det hele siden vi var små, at min bestefar var sønn av keiser Wilhelm, men det er ikke før nå at vi faktisk har fått det bekreftet, sier Øyvind Fosse.

Han er født og oppvokst i Fredrik Stangs vei ved Brann Stadion.

MØTTES I HARDANGER

Historien starter i Hardanger. I 1904 var keiser Wilhelm på besøk i Hardanger, og traff en jente fra Sogn. I april året etter ble bestefaren til Øyvind født, og det går rykter i området om at keiseren var innom for å se til ham.

– Han ble adoptert eller satt bort til Gustav og Severine Fosse, som hadde en gård på Øvre Fosse på Halsnøy i Kvinnherad. Vi har fått bekreftet fra flere steder at keiseren dro hit for å se til gutten, sier Øyvind Fosse.

Da han ble voksen, flyttet Øyvinds bestefar til Bergen, og bosatte seg først på Laksevåg, hvor han drev med koks og is.

Det til tross for at han var utdannet skredder.

– Min far, Harry Andreas Fosse, ble født på Nordnes, og vokste opp på Laksevåg og Gyldenpris i enkle kår, sier Øyvind.

Senere har Harry, som nå er 78 år, flyttet til Vigra på Sunnmøre, og her ble denne saken først omtalt i Sunnmørsposten tidligere torsdag.

ADELIGE KONTAKTER

Øyvind Fosse forteller at fetteren Jan Harald Fosse har drevet omfattende slektsforskning de siste årene, og gjentatte ganger prøvd å ta kontakt med prins Georg Friedrich von Preussen, som er overhodet for huset Hohenzollern.

– Brevet fra spanskekongen bekrefter at også vi kan ta navnet von Hohenzollern nå, og jeg tenker på å gjøre det, sier Fosse.

I tillegg kan de ta tittelen som Sir eller den tyske versjonen Ritter.

– Det som førte til et gjennombrudd, var at vi fikk kontakt Prinz Georg Friedrich von Preussen som satte oss i kontakt med Kroneprotektor Storhertug Ludwig Guillaume von Ostpreussen, som hjalp oss med å kontakte prins Georg. Etter det, gjorde vi det klart at vi ikke var ute etter penger, men bare få vite så mye som mulig om slekten, sier Fosse.

De siste året har en enorm mengde dokumentasjon og kommunikasjon ført til at familien til slutt mottok brevet fra spanskekongen.

– Brevet viser at vi er sønner og døtre av keiser Wilhelm, og det betyr at min far sin generasjon, vår generasjon og våre barn kan ta tittel som Sir, i tillegg til å ta familienavnet von Hohenzollern, sier Fosse.

De har også fått en rekke adelige kontakter via Facebook.

– Jeg har vel rundt 70 adelige venner på Facebook, både storhertuger, prinser, medlemmer av den gamle Bourbone-familien, og russiske adelige. I tillegg er det mange Hohenzollere, fra både Sverige, Tyskland og Sveits. Det er en stor og mektig slekt, sier Fosse.

– Hva vil dere gjøre videre nå da?

– Nå er planen å holde videre kontakt med de som vi hadde i utgangspunktet tok kontakt med, og så ha mer kontakt med prinsen selv. Anerkjennelsen har vi nådd, og vi vet nå mye mer om slekten vår, sier Fosse.