Mange sperret opp øynene da de så ølpriser til 136 kroner halvliteren under The Tall Ships Races.

Uteserveringene som hadde leid ekstra areal til skjenking under festivalen, måtte binde seg til å bare servere øl fra Hansa. Serveringsstedene som solgte for eksempel Ringnes, måtte dermed fjerne andre øltyper under arrangementet.

KOMMUNEN TJENTE PENGER

I en eksklusiv avtale som ble inngått mellom kommunen og Hansa, som også står oppført som hovedsponsor under festivalen, står det at kommunen skal få 6 kroner per liter solgte øl.

Her kan du lese hele kontrakten mellom partene.

Det var BT som først omtalte saken.

I kontrakten står det også at Bergen kommune skal få et fast beløp på 200.000 kroner av Hansa, samt sponsorvarer til en verdi av 175.000 kroner.

Til BT svarer byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen at sponsorvarene er øl og drikkevarer til mannskap og frivillige.

Stolt-Nielsen sa til BA i går at hun vil ta problemstillingen opp på et nasjonalt nivå, og at det er behov for nye regler slik at det blir lettere for det offenlige å være festivalarrangører.

I dag sier hun at byrådet kun har fulgt vanlig praksis.

– Det samme ble gjort i 2001 og 2008. Hadde vi ikke hatt denne avtalen, ville vi måttet ta inngangspenger eller kuttet ned på kulturtilbudet, sier Stolt-Nielsen til BA.

KONKURRANSETILSYNET FØLGER MED

Avtalen mellom Hansa og kommunen ble gjort uten at kommunen la ølserveringen ut for en offentlig anbudskonkurranse. Hansa og Ringnes ble bedt om å komme med tilbud høsten 2013.

Ringnes har ingen kommentarer til saken.

– VI er en tredjepart oppi dette, men vi forutsetter at kommunen følger norsk lov, sier kommunikasjonsrådgiver i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

Stedfortredende konkurransedirektør Kjell Jostein Sunnevåg bekrefter at avtalen kan være problematisk.

– VI leser det som skrives. Eksklusivitetsavtaler kan være problematiske, men det kommer an på i hvor stor grad konkurransen begrenses. I dette tilfellet kunne forbrukerne gå noen meter vekk og kjøpe øl et annet sted. Dersom vi får en klage, må vi se hva vi skal gjøre, sier han.