Gå til sidens hovedinnhold

Her får ME-syke Maria en stor overraskelse

Artikkelen er over 8 år gammel

På bordet ligger pengene allerede og flyter.

En etasje under fortauet i Valkendorfsgaten ligger pengene og flyter på et møtebord. Vi er i hvelvet til Sparebank 1 SR-bank i Bergen.

Sedlene på bordet har til sammen en verdi på 1,3 millioner kroner. Dette er beløpet internettaksjonen meyou.no så langt har klart å samle inn til ME-forskningen ved Haukeland sykehus.

I dag tok beløpet et hopp. Bare les hva som skjedde!

– Dette er helt utrolig. Fantastisk, sier Maria Gjerpe, lege, ME-pasient og leder for meyou.no.

634 kroner i snitt

Målet til aksjonen er å samle inn syv millioner kroner på 90 dager. I morges var det kommet inn nøyaktig 1.317.592 kroner gjennom såkalt crowd funding, som på godt norsk kan oversettes med en nettbasert kronerulling.

2079 personer har gitt et bidrag, det vil si at hver bidragsyter i snitt har gitt 634 kroner.

Pengene på bordet er ekte, men symbolske, og ble i dag overrakt Helse Bergen ved forsker Olav Mella.

– Pengene skal settes på konto. Jeg går ikke herfra i dag med trillebår, altså, ler Mella.

Sammen med forskerkollega Øystein Fluge er det han som er hjernen bak det banebrytende prosjektet med å gi kreftmedisinen Rituximab til ME-pasienter.

200 000 kroner fra banken

– Hvis vi på denne måten kan bidra til at barn og unge kommer seg raskere tilbake til samfunnet, så er vi veldig glade for det, sier Alvhild Tofterå Berge, og slenger en ekstra bunke med 1000-kronerssedler på bordet.

Berge er regiondirektør i Sparebank 1 SR-bank og har med seg de 200.000 kronene fra bankens gavefond.

– Jeg har selv hatt kollegaer som ble rammet av giardia, og som så ble ME-syke, forteller Berge.

– Dette er en oppfordring fra oss om å fortsette det viktige arbeidet med ME-forskning på Haukeland, sier regiondirektøren, og oppfordrer næringslivet til å bidra med penger.

360 000 korner fra Kavlifondet

Daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen, har allerede lagt en sjekk på 60.000 kroner på bordet.

– Men jeg har snakket med styret i morges, og de vil sende en hilsen til forskergruppen ved Haukeland, sier Iversen, og famler i lommene.

– Se, her. Vær så god. Vi vil gjerne gi 300.000 kroner til ME-prosjektet, sier hun, og finner frem et signert og brettet A4-ark med lovnaden om penger.

– Jeg tenker spesielt på alle de pårørende, alle de som står rundt. Jeg håper denne gaven kan hjelpe også dem, sier Iversen.

– Burde ikke disse pengene kommet fra det offentlige?

– Jo, ideelt sett så burde de det. Men dette prosjektet har tidligere lagt inne på statsbudsjettet. Det viser at det er politisk vilje til å satse på det, sier Olav Mella til BA.

– Vi håper vi kommer med igjen neste gang, sier Mella.

50.000 PER PASIENT

En realistisk løsning er at de innsamlede pengene kan legges til en offentlig bevilgning, og dermed finansiere neste del av ME-prosjektet.

Etter planen skal 140 pasienter være med i studien, der 70 får placebomedisin og 70 får kreftmedisinen Rituximab.

– Dette koster cirka 50.000 kroner per pasient, sier Gjerpe, som selv har vært med i første runde av prosjektet og fått god hjelp.

– At jeg står her i dag og kan være med på dette, er helt fantastisk. Det hadde vært utenkelig før jeg fikk Rituximab, sier Gjerpe.

Kommentarer til denne saken