Mandag 2. mars ble avgiftstiden for gateparkering i sentrum utvidet til klokken 2300 alle dager, unntatt søndag og helligdager.

Samtidig økte parkeringsavgiften med ti prosent.

BAKGRUNN: Innfører nye parkeringsregler i dag - men du slipper å få bot

I forrige uke utstedte derimot ikke Trafikketaten parkeringsgebyr i det nye tidsrommet. Alle skiltene og automatene var ikke klare ennå, og etaten ville gi folk tid til å få med seg endringen.

– Men nå er det slutt på påminnelsen. Denne uken har vi utstedt bøter, sier Arvid Heggestad, avdelingsleder i trafikketaten.

Endring i praksis

Arvid Heggestad har ikke registrert at etaten har mottatt noen hissige tilbakemeldinger fra folk som ikke har fått med seg endringene.

– Jeg tror mange har fått det med seg, men det er jo alltid noen som ikke har gjort det. Nå har vi informert om dette i mange kanaler, og det er ingen unnskyldning, sier Heggestad.

Bakgrunnen for utvidelsen skal være at avgiftstiden ikke har vært tilpasset butikkenes utvidede åpningstider. Dagens avgiftstid gjør at man kan beslaglegge parkeringsplassene hele ettermiddagen eller kvelden, ifølge kommunen

Et typisk eksempel som har vært brukt, er at man parkerer bilen i sentrum klokken 16 på en hverdag, betaler for én time og står gratis til klokken 0800 dagen etter.

Ute i felten

Bergensavisen har fått innsyn i hvor parkeringsvaktene utstedte flest parkeringsbøter i fjor.

Øvre Korskirkeallmenning troner på toppen av listen, med nesten 700 flere ileggelser enn nummer to på listen.

LES OGSÅ: Nå blir det dyrere å parkere i Bergen sentrum

– Det er toveis kjøreretning. Se her, på denne siden er det kun parkering for beboere med sonekort i sone 1, mens på den andre siden er det maks to timer mot avgift, sier Bente mens hun peker ivrig mot det hvite og blå skiltet.

– Man kan bare stå parkert her i to timer. Maks. Deretter må det rulleres, legger hun til.

Bente har jobbet som parkeringsvakt i elleve år. Bergensavisen møtte henne ute i felten, nettopp på Øvre Korskirkeallmenning torsdag ettermiddag.

– Se der ja, der var en som berget seg akkurat, sier Bente med et smil.

På feil side 

I løpet av de ti første minuttene informerer hun tre bilførere om at de har parkert på feil side. De fleste virker forvirret når hun opplyser om at de ikke kan parkere der.

– Dere må lese skiltene jenter. Det er nøkkelen til et godt liv, sier hun til en bil med haugesundere som ruller bilen inn på feil side av veien.

Alle takker henne for at hun sa fra, før de gikk sin vei.

– Jeg vet ikke hvorfor det er så mange som får bot her. Kanskje noen glemmer å lese skiltene, eller ikke forstår dem, sier Bente. 

– Forventer du å måtte skrive bøter hver gang du kommer hit?

– Neida, det gjør jeg ikke, sier hun lattermildt.

Hun starter klokken på mobilen, og går med raske steg ned langs bilrekkene. En grønn opel uten sonekort, men med parkeringslapp, får bot for å stå på beboernes side.

– Det hender ofte at folk henter parkeringslapp, for deretter å stille seg på feil side. Man må lese skiltene, sier parkeringsvakten.

GateAntall
Øvre Korskirkeallmenningen2.048
Neumanns gate1.360
Strandgaten1.093
Bradbenken1.054
Domkirkegaten923
Nedre Korskirkeallmenningen881
Vetrlidsallmenningen869
C. Sundts 845
Sigurds gate818
Valkendorfsgaten779
Fortunen760
Christian Michelsens gate729
Lodin Lepps gate675
Vestre Torggate660
Øvre Dreggsallmenning658
Markeveien657
Allégaten596
Olav Kyrres gate594
Fosswinckels gate584
Finnegårdsgaten569
Magnus Barfots gate544
Nygårdsgaten528
Strømgaten513
Nikolaikirkeallmenningen511
Håkonsgaten510
Sverres gate509