Lar du føttene dine vandre oppover mot Støletorget fra Øvregaten, passerer du gjennom Steinkjellergaten, en av de eldste gatene i Bergen.

Her kan du plutselig stoppe opp og titte inn i en av de mest fargerike butikkene du kan finne i Bergen i dag.

Venninnene Inger Vestrheim og Rita Grøtte har skapt sitt eget univers, butikken Madam Prom. Her er det fargerike sjal fra Italia, antikviteter og vintagekjoler innkjøpt i Paris og London.

På veggene finner vi fargerike fotocollager fra Bergen, på bord står det krystallglass og løvtynne kaffekopper, slik oldemor hadde. På et bord står en vaskekte krokodilleskinnsveske fra Paris.

– Her har vi litt nytt, litt brukt og gamle tradisjoner, sier Grøtte.

VINTAGE

Langs den ene veggen finner du en diger blå veloursofa, som skapt til å krype oppi på en regnfull dag og bare sitte og titte på alt Madam Prom kan tilby. Og det er ikke lite.

I butikken finner du blant annet keramikk fra Signe Aasgaard og glasskunst fra Stine Hoff og Marthe Maaløe, gamle tapeter og duker, pressglass, skoleplansjer og settekasser. I prøverommet henger en gammel artikkel fra Kvinner og Klær om Kirsten Hetlands liv som modell, til inspirasjon når du prøver en av kjolene venninnene har trålet London og Paris for å finne.

– Jeg tror vi har vært i alle vintagebutikker som finnes, ler Vestrheim, mens Grøtte forteller at de også har fått inn klær som er merket med at de er produsert i Bergen.

– Vi har fått så ufattelig mange gode tilbakemeldinger siden vi åpnet, sier Grøtte, før hun iler til for å hjelpe en dame som er innom for å titte.

UTFORDRING

– Vi hadde tenkt å finne på noe sammen lenge, forteller Vestrheim og Grøtte om bakgrunnen for å starte butikken.

Begge to har jobber ved siden av, Vestrheim i Bergen Energi og Grøtte som eier Unique-butikken på Åsane senter.

– Så vi har fullt opp, ler de to og forteller at derfor er butikken mest av alt åpen på ettermiddag/kveldstid, sånn at de ikke skal bruke for mye på lønnsutgifter foreløpig, forteller de to.

– Men det er ikke bare bare å åpne butikk som ligger såpass utenfor alfarvei?

– Det er klart det er en utfordring, sier Grøtte og legger til:

– Vi ser at når det regner ute går folk bare rett frem og ser ikke til siden, så vi eksperimenterer med å ha litt ting stående utenfor.

FORENING

– Men snart kommer det en ny cafe her oppe og det har akkurat åpnet en frisør nede i gaten her, så det er jo flere og flere å alliere seg med. Interesseforeningen «Steinkjelleren, steg for steg» ble stiftet 09.09.09. En gang i tiden var Steinkjelleren byens hovedfartsåre fra sentrum utover mot Sandviken og Åsane. «Den Trondhjemske postvei» går gjennom Steinkjelleren, og foreningen jobber aktivt for at dette kulturminnet skal bevares.

– Strilene som skulle til Torget kom gjennom her, med slakt som de hadde til salgs, forteller Grøtte.

Hun er selv en av stifterne i «Steinkjelleren, steg for steg» og forteller at foreningen blant annet sørger for at beboerne i gaten maler over tagging og ellers tar inn bosspannene sine, sånn at det skal se pent ut i gaten.

– Dette lokalet ble ledig i 2010 og da fleipet vi om å kjøpe det og lage butikk, sier Grøtte.

– Det var en vill og gal ide å starte dette, og vi pådro oss mye mer jobb enn vi trodde, sier Grøtte og smiler.

– Det har faktisk vært butikkvirksomhet i dette huset sammenhengende siden 1850, sier Grøtte og forteller at det var Kristi menighet som sist holdt til i lokalet.

– Det har også vært pølsefabrikk, kolonial, bakeri, fiskeforretning og møbelsnekker.

BANKBOKSTAVER

Grøtte viser frem to bronsebokstaver som kan bli supre bokstøtter, eller pynt på en kommode.

– Dette er faktisk bokstavene fra gamle Bergen bank, sier hun og legger skøyeraktig hviskende til at hun nok ikke kan opplyse om hvordan de kom dem i hende.

Inger Vestrheim sveiver i gang en gammel platespiller og snart fyller tonene fra «La dona e mobile» butikken.

– Hadde det ikke vært helt supert å ha en sånn grammofon med deg på piknik, frister hun og legger smilende til:

– Hos oss skal du kunne finne noe til både mor og datter, bestemor og kone.