Her kan du få båtplass på dagen

I forgrunnen Motorbåtforeningen Draugen og lenger bak Motorbåtforeningen Neptun

I forgrunnen Motorbåtforeningen Draugen og lenger bak Motorbåtforeningen Neptun Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ventelistene for å få båtplass i Store Lungegårdsvann har blitt sterkt redusert.

DEL

I 2011 skrev Bergensavisen at det kunne ta opptil fire år å få båtplass i Store Lungegårdsvann. Dette er ikke tilfellet lenger.

– Her i vår båtforening kunne tatt imot 20 båter på dagen. Vi måtte selvfølgelig ha behandlet søknaden i styret først, men vi har en del ledige plasser, sier Thor Manum, formann i Draugen Motorbåtforening.

LEVER I UVISSHET

Manum tror usikkerheten rundt hva som vil skje med området rundt Store Lungegårdsvann fremover har ført til at færre vil leie båtplass hos dem.

– Jeg tror vi har kommet uheldig ut i denne saken. Det er ikke noe kjekt å leve i uvisshet. Folk har kanskje blitt litt skremt, sier Thor Manum.

I forbindelse med byggingen av nye Ulriken tunnel, lanserte Bergen kommune et forslag om å bruke overskuddsmassene til å fylle ut deler av vannet for å dekke til forurensning.

Jernbaneverket besluttet derimot å drive tunnelen fra Arna, og bruke massene til noe annet.

Byrådet vedtok likevel at etat for plan og geodata skulle utarbeide en reguleringsplan for området. Denne inneholder et forslag om å samlokalisere motorbåtforeningene Draugen og Neptun.

– Målsettingene med planarbeidet, både for utfylling og håndtering av forurensning, båtforeningene, bilverkstedet i Møllendalsvegen og strandpromenaden er relevante uansett, sier Gyda Strømmen fra etat for plan og geodata.

Så langt er det kun snakk om en mulig flytting av Draugen, og ikke en reduksjon av antall plasser.

Likevel ser det ut til at folk generelt har blitt mer skeptiske til å søke om båtplass i Store Lungegårdsvann.

– Det er usikkerhet rundt lokaliseringen av Draugen motorbåtforening, men vi ønsker ikke en reduksjon i antall båtplasser, sier Gyda Strømmen.

Etaten tar sikte på at planforslaget vil bli lagt ut til høring i løpet av året.

INGEN VENTELISTE

Hos Neptun Motorbåtforening har også den lange ventelisten forsvunnet i løpet av de siste årene.

– I prinsippet har vi egentlig ingen venteliste akkurat nå, sier formann Odd Harald Eide til Bergensavisen.

Han kan fortelle at for rundt to år siden hadde de 80 personer på denne listen.

Hos dem tror han grunnen til nedgangen er noe mer sammensatt enn hos naboforeningen, da det ikke er snakk om at de skal flytte på seg.

Selv om de ikke har noen venteliste, har de heller ikke noen ledige plasser akkurat for øyeblikket.

– Når folk får beskjed om at det er fullt, vil de gjerne se seg om andre plasser. Vi har også hatt en del naturlig frafall, og vi har fått litt bedre kapasitet, sier Eide.

De har også tatt en grundig opprydning i selve ventelisten de hadde for noen år tilbake.

Har interessen for å ha fritidsbåt blitt mindre?

– Det er vanskelig å si. Vi har merket at en del av båtgenerasjonen kanskje har gått over til bobil, eller har kjøpt seg en mindre båt som kan fraktes på henger. Dette er særlig de som har hatt barn som nå er for voksne til bli med ut på familietur, sier Odd Harald Eide.

TAKKER NEI

Sandvikens Motorbåtforening har totalt 50 båtplasser.

Hos dem står ti personer på venteliste for å bli medlem. I tillegg venter tre medlemmer som allerede har båtplass ved bøye, på å få bås inne ved kaien.

– Vi har noen ledige plasser i bøye, men disse takker ofte folk nei til. For å komme ut må man bruke gummibåt, sier formann Dag Harald Knappskog.

– Vi får ofte forespørsler, men det har blitt mindre pågang de siste årene, sier havnesjef i foreningen, Rolf Rosenlund.

GC Rieber Eiendom leier også ut båtplasser, nærmere bestemt i Solheimsviken og på Marineholmen. Totalt har de rundt 100 plasser.

– Det er stort sett fullt belegg hos oss, og litt venteliste på plasser til store båter, skriver Ivar Nygaard fra GC Rieber i en e-post til BA.

Artikkeltags