Her kommer byens nye sykehjem

Helsebyråd Hilde Onarheim (H) ser det ikke som en ulempe at det nye sykehjemmet i Åsane kommer like bak Midtbygda sykehjem. Andelen eldre øker kraftig i Åsane. - Vi må gjøre et løft, sier hun.

Helsebyråd Hilde Onarheim (H) ser det ikke som en ulempe at det nye sykehjemmet i Åsane kommer like bak Midtbygda sykehjem. Andelen eldre øker kraftig i Åsane. - Vi må gjøre et løft, sier hun. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Byrådet har funnet tomt til et nytt sykehjem i Åsane. I 2018 skal 90 plasser skal stå klare like bak Midtbygda sykehjem.

DEL

– Vi har jobbet lenge for å finne en egnet tomt i Åsane. Vi har vurdert seks alternativ og landet ned på denne tomten. Den ligger sentralt og har gode kollektivforbindelser, sier helsebyråd Hilde Onarheim (H).

Hun står rett bak Midtbygda sykehjem og ser utover en skog av furutrær.

– Det er en stor tomt. Vi ser også på muligheter for å bygge omsorgsboliger her, sier hun.

TRE NYE SYKEHJEM

Byrådet har nå funnet tomter til tre fremtidige sykehjem i Bergen. To i Ytrebygda og ett i Åsane.

I fjor kjøpte kommunen en tomt fra Statoil til bygging av et nytt sykehjem på Sandsli. I tillegg holder kommunen på med et forprosjekt for nytt sykehjem på Råstølen.

– Vi ser at antall eldre, spesielt i Ytrebygda og Åsane, øker kraftig. Vi kunne ha bygget sykehjem hvor som helst, men det er viktig å bygge dem slik at pårørende slipper å reise gjennom flere bydeler for å besøke sine kjære, sier Onarheim.

I dag har Bergen i overkant av 2200 sykehjemsplasser. Behovet for plasser øker betraktelig i årene som kommer.

– Det er ikke sikkert at tre sykehjem er tilstrekkelig, men vi er nødt til å gjøre et løft, påpeker Onarheim.

200 NYE PLASSER

Planen er at det skal komme 300 nye sykehjemsplasser, men resultatet til slutt blir nok på rundt 200 netto nye plasser, da mange av dobbeltrommene på dagens sykehjem gjøres om til enkeltrom.

– Vi må ta hensyn til den pågående tilstandskartleggingen av helsebyggene, og vi skal avslutte leieavtalen med Solhaug sjukeheim i Sund, sier Onarheim.

– Eldre som får langtidsplass på sykehjem bør ikke ligge på dobbeltrom. Vi jobber iherdig med å tilby alle enkeltrom. Når det gjelder korttidsplasser må nok flere belage seg på å ligge på dobbeltrom en tid fremover, sier Onarheim.

Byrådet har også bestemt seg for å innen 2018 skal det ikke være flere aldershjem i kommunen.

Byrådet ønsker å avvikle 117 aldershjemsplasser og omgjøring av 149 aldershjemsplasser til plasser på omsorgssenter, sykehjem eller døgnbemannede omsorgsplasser.

Artikkeltags