Gå til sidens hovedinnhold

Her ligger Nautilus

Artikkelen er over 15 år gammel

- Som å reise til månen, sier Halvor Mohn ekstatisk. Her er hans krystallklare bilder av polubåten «Nautilus», tatt på 347 meters dyp i Byfjorden.

Halvor Mohn er daglig leder i Sjøservice AS på Nordnes, som i forrige uke utførte et eksklusivt oppdrag. Ved hjelp av fartøyet «Navigator» og miniubåten «Jago» hjalp han en tysk-amerikansk ekspedisjon ned til bunnen av Byfjorden.

Her fant ubåtjegerne det de lette etter: Vraket av den historiske U-012, bedre kjent som «Nautilus».

PÅ NÆRT HOLD

Gjennom tre tidligere artikler har BA fortalt om «Nautilus» sin mislykkede Nordpol-ekspedisjon i 1931. Det australsk-norske mannskapet skulle bli de første til å dykke under polisen, men teknikken sviktet. 20. november samme år ble «Nautilus» kjørt til Bergen, hvor den ble kondemnert og senket.

I forrige uke startet jakten på vraket, som ikke har vært filmet på nært hold siden år 2000.

Men kun med videoslede, aldri på nært hold. I løpet av fire hektiske dager, kun avbrutt av ett uværsdøgn, samlet miniubåtmannskapet råfilm til en større dokumentar.

OVERRASKELSE

Til Halvor Mohns store overraskelse lot ekspedisjonsleder Hans Fricke ham bli med ned i tomannsfarkosten på Byfjordens bunn under ett av dykkene. Turen ned tok en halvtime, og dykket varte i to timer.

– Jeg har aldri før vært så dypt, og kommer trolig aldri til å prøve det igjen. Fantastisk. Jeg tok 1600 bilder, og sikten der nede var sylskarp. Ingen strøm. Jeg så masse reker, lange, brosme, breiflabb og havmus, forteller Mohn til BA.

Vraket er i ferd med å gå i oppløsning, men fortsatt godt synlig. Man kan blant annet se borene som skulle brukes til å brøyte seg gjennom polisen, pullerter, luker og navnemerker.

Amanuensis og vrakekspert Arild Marøy Hansen ved Bergens Sjøfartsmuseum har lenge hevdet at «Nautilus»-ekspedisjonen for 74 år siden er en glemt bragd. Tross alt ble kapteinen Sir Hubert Wilkins adlet for sine vitenskapelige funn.

– 1931-ekspedisjonen var større enn mange vil ha det til, konstaterer Marøy Hansen.