Her ligger oljelekkasje-synderen

Bildet viser den nedsunkne båten sett fra overflaten. Den lekker olje.

Bildet viser den nedsunkne båten sett fra overflaten. Den lekker olje. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Brannvesenet på Askøy har oppdaget at oljesølet BA omtalte fredag, stammer fra en nedsunket båt.

DEL

– Det er et mysterium, dette her, sier eiendomssjef i Askøy kommune, Ove Vonheim, til BA mandag.

Fredag formiddag ble brannvesenet varslet om et tilfelle av oljesøl ved Kleppestø på Askøy. Man trodde da at oljesølet hadde skjedd i forbindelse med tømming av tanker på et nedlagt tankanlegg.

Askøy kommune var raske til å ta på seg skylden, da de har kjøpt det nedlagte Shell-anlegget på øyen utenfor Bergen. De holder på å rive tanker på området.

Nå viser det seg at de neppe har skylden likevel.

– Vi antok det kom fra forurensing i grunnen, men da det ble gjort nærmere undersøkelser fant vi ingen synlig forurensning. Vi har tatt prøver av dammer og sjøen. Mengdene stemmer ikke med omfanget av oljesølet i sjøen. I dag fikk vi melding fra brannvesenet, som har hatt lenser ute siden fredag, at de har funnet en båt som er sunket ved kaien på Shell-anlegget, sier Vonen til BA.

Det er helt synlig fra overflaten at det lekker olje fra båten.

– Vi vet ikke hvor båten stammer fra. Dette er et mysterium. Brannvesenet skal forsøke å identifisere båten i morgen. Politiet blir også involvert i denne saken nå, sier Vonheim.

Spørsmålet er hvordan båten har havnet der.

– I ytterste konsekvens er dette en forsikringssvindel. Vi vet ikke hvor lenge den har lagt på bunnen, men det har ikke vært lys på dette stedet i høst. Strømmen ble kuttet i september, så det har nok vært mulig å dumpe en båt uten å bli sett, sier Vonheim.

Han mener det er usannsynlig at båten har lagt der lenge eller at den har drevet dit fra et annet sted.

Oljen som nå lekker til overflaten stammer mest sannsynlig fra båtens egen oljetank.

– Det er ikke så sannsynlig at den har lagret olje om bord, men dette må vi vurdere når vi undersøker den nærmere. Akkurat nå er det for mørkt, sier Vonheim.

Artikkeltags