I går skrev BA om Laila Morland og hennes familie som ble fanget i Gudvangatunnelen da en lastebil startet å brenne. Midt i den dramatiske flukten ut av den røyklagte tunnelen, reddet familien Morland også Frode Pedersen (55) og datteren Celine (7).

  • Nyheter

- Jeg er så utrolig takknemlig at jeg ikke kan få sagt det med ord, sier Frode Pedersen (55) og tørker tårene.

Han sender Laila Morland et varmt blikk. Hun og familien har akkurat kommet inn på intensivavdelingen ved Voss sykehus, og Frode har nettopp gitt henne en lang lang klem.

I det Laila kommer bort til sykehussengen griper Frode fatt i henne. Han klemmer henne lenge. Tårene pipler ut av øynene hans.

– Vi hadde nesten fire kilometer igjen til utgangen av tunnelen. Mitt mål var å få ut datteren min i live. Vi hadde problemer med å puste og det gikk altfor sakte fremover. Takket være dere gikk det bra, sier han og ser på familien Morland som er samlet rundt sengen hans.

KLARTE IKKE Å SNU

Frode forteller at han og datteren var på vei til hytten på Filefjell da Gudvangatunnelen ble fylt med røyk.

Flere biler foran dem snudde i panikken som oppsto, men Frode fikk ikke nok plass til å snu bilen han og datteren satt i. Til slutt tok han tok med seg Celine, og begynte å gå mot utgangen.

Dagen etter forteller Frode at det var en vanskelig beslutning å ta.

– Jeg ser for meg de som kjører i bilen vår, og jeg skriker i panikk. Å måtte ta den beslutningen om at vi måtte gå fordi jeg ikke fikk løs bilen var vanskelig. Jeg har lurt på om det var det rette, for jeg har hørt i ettertid at folk ble anmodet om å legge seg ned og bli i bilen, sier han fra sykehussengen.

Frode tror at han og datteren må ha vært seks kilometer inne i den tolv kilometer lange tunnelen da de tok beina fatt.

Ved hjelp av fuktede tepper foran munn og nese, kjempet de to seg gjennom røyken. Etterhvert så de ingenting.

– Når jeg lukker øynene er jeg inne i tunnelen igjen. Jeg har forstått på legen at det vil ta lang tid å bearbeide dette. Det var ekstremt, sier han.

HELT MØRKT

Frode var sliten og fryktet for datterens liv da de oppdaget en bil som kom kjørende i samme retning som dem. Det var Laila Morland og hennes familie som til slutt hadde klart å snu i kaoset som oppsto inne i Gudvangatunnelen.

De hadde fått av tilhengeren og snudd bilen. På vei ut av den livsfarlige tunnelen reddet de seks personer.

Da Frode så bilen som kom bak dem inne i den røyklagte tunnelen, lyste han med mobiltelefonen for å signalisere at de trengte hjelp.

– Vi rullet sakte nedover tunnelen. Vi så ingenting, men så så vi en mann som gikk sammen med en liten jente inne i tunnelen. De var dekket av sot, fortalte Laila Morland til BA i går.

Familien stoppet og tok med seg Frode og Celine.

– Jeg kommer aldri til å glemme at dere reddet oss. Tidligere mistet jeg min 12 år gamle datter til kreften. Denne gangen gikk det bra. vi var veldig heldige, sier Frode stille.

– Vi hadde en stor bil så det var plass til mange. I den situasjonen vi var i var det naturlig å få med så mange som mulig, svarer Laila.

– DE REDDET OSS

Frode er sikker på at de ikke hadde kommet seg ut i live hvis ikke de hadde blitt reddet inn i Laila og familiens bil.

– De reddet oss. Det er jeg helt sikker på. Vi hadde ikke klart oss uten dem, sa Pedersen til BT som intervjuet ham og datteren i går.

INNLAGT PÅ SAMME SYKEHUS

Mandag kveld var det 16 personer innlagt på Voss sykehus etter tunnelbrannen i Gudvangen. Laila Morland (38) fra Hurum og hennes familie var blant disse.

Hun fortalte BA om hvordan de hadde stoppet og tatt med seg en mann og med en liten datter som gikk langs tunnelveggen, men at hun ikke visste hvem de var eller hvordan det gikk med dem.

Tilfeldighetene gjorde at begge familiene ble innlagt på samme sykehus.

BLIR SKREVET UT

Frode Pedersen og hans datter Celine blir overført til Haukeland tirsdag. De hoster slim, men formen er bedre.

Familien Morland blir utskrevet og reiser hjem til Hurum fra Voss tirsdag. Familien har fått låne seg en bil de reiser hjem med.

– Det var godt å endelig få møte de som vi tok med oss ut av tunnelen. Jeg har jo lurt på hvordan det gikk med dem. Det er godt å tenke på at de har det bra. Ingen vet hva som hadde skjedd dersom vi ikke hadde snudd og tatt dem med oss, sier Laila.

– Vi veldig fornøyd med behandlingen vi fått på sykehuset. Samtidig vil vi rette en stor takk til brannmannen på 110 som vi hadde kontakt med store deler tiden vi kjørte ut av tunnelen.