Himmelen i Helldalen

Frode Takle (41) og de andre i klubben som tidligere het Renegades MC har lenge drømt om å bli fullverdige medlemmer av Hells Angels.

Frode Takle (41) og de andre i klubben som tidligere het Renegades MC har lenge drømt om å bli fullverdige medlemmer av Hells Angels. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Frode Takle og resten av Hells Angels Bergen MC har fått drømmen oppfylt.

DEL

Ifølge politiet er den gamle NSB-tunnelen i Helldalen tilholdssted for kriminelle. Bli med og ta en titt hjemme hos Hells Angels.

Karene som politiet mener vil «prøve å ta kontroll over det kriminelle miljøet i Bergen» holder til inne i et fjell langs riksvei 580. BA må forbi en bom og gjennom en stålport for å komme inn på området.

Frode Takle (41) kommer ut av en svart ståldør og hilser smilende velkommen. Bak døren er mekkeverkstedet hvor BA møter Jahn Røberg (28) og «Svenni» (27).

En rød Harley Davidson står på en bukk mens Christian Bildøy (34) reparerer clutchen.

Det lukter olje og skinn inne hos englene.

– IKKE ROT I VIRKELIGHETEN

For én uke siden ble dette klubblokalet til Hells Angels ferskeste norgesavdeling.

Takle viser vei til møterommet hvor de serverer kaffe mens flatskjermen på veggen viser en amerikansk TV-serie. Veggene er eggehvite, men de fire skinnsofaene er selvfølgelig svarte.

– Det har ikke rot i virkeligheten. Vi har kjørt slik i alle år, vi har bare skiftet vest, sier Takle om medieomtalen de har fått den siste uken.

I fjor ble klubben deres Renegades MC tatt opp som såkalte prospekts, prøvemedlemmer, i det som regnes for å være verdens største motorsykkelklubb.

– Ifølge en politirapport om MC-miljøet er 62 prosent av alle HA-medlemmene i Norge tidligere domfelte?

– Det er ikke én mann her som er blitt dømt på ti år, sier Røberg.

– MAS FRA PRESSEN

Selv om de gjerne snakker med BA, er det ikke alle som ønsker å bli tatt bilde av eller å ha navnet i avisen. En av dem forklarer at han ikke ønsker problemer med arbeidsgiveren sin.

– Vi er helt vanlige mennesker med familie, unger, bil, båt og motorsykkel. Men vi blir fremstilt som den reneste mafiaen, sier Røberg.

Det er ikke allment kjent hvor mange medlemmer den nyeste HA-avdelingen har i dag, men en gjennomgang utført av NRKs Brennpunkt-redaksjon viser at Renegades hadde 14 medlemmer da de var såkalt hangaround-klubb. Trolig er de omtrent like mange i dag.

Flere av medlemmene driver enkeltmannsforetak. De andre jobber gjerne som tømrere, elektrikere og anleggsarbeidere.

Skinnvestene har holdt til i fjellhallen ved Hardangerveien siden 1996. Før det holdt de til i Ytre Arna.

Den siste tiden har media igjen hatt bred omtale av MC-klubben. De første telefonene kom allerede på innvielsesfesten i Hokksund forrige lørdag da det ble kjent at HA hadde fått sin åttende avdeling i Norge.

– Siden har det vært mye telefoner. Mye mas. Vi ønsker ikke å være i avisen hele tiden, vi ønsker å kjøre sykkel, sier Takle.

SLÅR TILBAKE

De tre er ikke alene om å ha sett seg mektig lei på det de kaller forhåndsdømming fra politiet. Ifølge Takle er MC-krig historie.

– Vi er over 280 klubber i Norge og alle lever i fordragelighet, sier han.

Likevel har en rekke restauranter og puber i landet begynt å nekte klubbmedlemmer adgang når de har på seg vestene sine.

De skinnkledde mener at dette er politiets måte å bruke samfunnet på for å skape frykt og fryse ut medlemmer av MC-klubber.

260 motorsykkelklubber i Norge står nå samlet under paraplyorganisasjonen Payback Norge. Samlet vil de gå rettes vei for å få gå kledd som de vil og slippe å bli omtalt som «kriminelle MC-gjenger». For å hjelpe seg har motorsyklistene engasjert toppadvokat John Christian Elden.

– GÅR UT OVER FAMILIE

Årsaken til at de stiller til intervju er ifølge de tre at mange i miljøet nå opplever at omtalen av de såkalte «énprosentsklubbene» går ut over familie og venner.

– Familien blir hengt ut, forklarer Svenni.

De tre har likevel jobbet lenge for å kunne kle seg i de nye skinnvestene. Den store drømmen har lenge vært å bli tatt opp som fullverdige HA-medlemmer.

– Hvorfor ville dere bli medlemmer av Hells Angels?

– Det er verdens beste motorsykkelklubb, og jeg har hørt om den siden jeg var liten. Du må være over gjennomsnittet interessert for å være med her, sier Takle.

AVVISER MC-KRIG

Også HA-Norges pressetalsmann tar sterk avstand fra myndighetenes omtale av klubben.

– Bare tull. For det første er vi ikke en kriminell organisasjon, vi er en MC-klubb. Politiet prøver å skape et fiendebilde. Hadde vi vært kriminelle, slik politiet vil ha det til, så hadde vi sittet inne, sier pressetalsmann for Hells Angels, Rune «Supern» Olsgaard, til BA.

Han påpeker at det har vært et «stille og rolig MC-miljø» i Norge i 15 år.

– Jeg har kjent Renegades personlig siden 1990 og tror ikke de kommer til å forandre seg over natten fordi de har fått et ryggmerke. Så vidt jeg vet er samtlige i klubben i fast jobb og betaler skatter og avgifter som alle andre, sier Olsgaard.

Den siste tidens uttalelser fra Kripos og Politidirektoratet har gjort at de ønsker å svare på spørsmål fra media.

– Vi har egentlig gitt blaffen i hva folk har sagt om oss, men nå begynner det å gå ut over alle motorsykkelklubber, og da må vi gå ut og si hva virkeligheten er, sier han.

ARGUSØYNE

Politiet følger en bestemt del av MC-miljøet med argusøyne.

– Vi mener det er viktig å skille mellom MC-klubber som møtes fordi de er interesserte i motorsykler og MC-gjenger som begår kriminalitet, sier Morten Hojem Ervik, som leder seksjon for forebygging og kriminalitetsbekjempelse i Politidirektoratet.

Ifølge Hojem Ervik er syv av ti i sistnevnte gruppering straffedømte. Politiet jobber for å hindre rekruttering til, og nyetablering av, slike klubber.

POLITIRAPPORT

Rapporten «Politiets bekjempelse av kriminelle MC-gjenger 2011-2015» retter seg mot de «klubber og personer som tilhører den delen av MC-miljøet som definerer seg ut av det etablerte samfunnet, eller i hvert fall det lovlydige motorsykkelmiljøet, og som følger sine egne lover og regler».

De såkalte énprosenterne er klubbene Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters og deres offisielle støtteklubber.

Politiet mener at medlemmene i disse klubbene ofte er involvert i grov kriminalitet, særlig narkotika, torpedovirksomhet og vold.

KRIMINALITET

Rekrutteringen til klubbene skjer fra supportmiljøet. Man skiller mellom fullverdige medlemmer, offisielle prøvemedlemmer og «hangarounds».

Forrige lørdag fikk Bergen sin første offisielle Hells Angels-klubb da medlemmene i Renegades MC gikk fra å være en prøveklubb til å bli en fullverdig avdeling.

Petter Gottschalk underviser i organisert kriminaltet på Politihøyskolen og har forfattet en rekke bøker om emnet.

Ifølge ham er det 27 støttegrupper for Hells Angels i Norge og åtte avdelinger, eller såkalte chapters.

Kilder BA har snakket med i det bergenske MC-miljøet tror at HA Bergen nå vil overta som sjefsklubben i byen. Dermed vil de ha innflytelse over de andre klubbene.

Flere tror også at etableringen av chapteret vil tiltrekke seg andre klubber som Bandidos og Outlaws.

– Når Hells Angels nå etablerer seg i Bergen, er det første som skjer en betydelig kompetanseutvikling, sier professoren.

Han tror det vil bli arrangert møter kamuflert som fester hvor det vil være kunnskapsoverføring fra medlemmer i Oslo og Trondheim.

– Det første de vil gjøre er å kartlegge den kriminelle underverdenen i Bergen og de forskjellige markedene, sier Gottschalk og nevner narkotika, pengeinnkreving og prostitusjon.

– De holder seg typisk unna slike ting som tyveri, kidnapping mot løsepenger og innsidehandel.

– HAR BLITT FLINKERE

For ifølge Politidirektoratets rapport er klubbmedlemmene nå blitt «flinkere» til å kamuflere den kriminelle virksomheten ved at andre personer utfører kriminaliteten mens medlemmene står for planleggingen:

«Det synes som om medlemmer i stadig større grad søker å skjule sine kriminelle aktiviteter, og at de i større grad fokuserer på områder med stor profitt».

PENGESPORET

Hells Angels København ble opprettet i 1980 som første nordiske chapter. I dag anses den for å være den førende avdelingen i Norden. I København har myndighetene fulgt det såkalte pengesporet når de etterforsker MC-klubbene.

Sammen med skattevesen og sosiale myndigheter undersøker de medlemmenes økonomi og livsførsel for å sjekke uregelmessigheter.

Krimreporter Sune Fisher i danske Ekstra Bladet sier suksessen blir oppfattet «så som så».

– De seneste årene har det vært rolig, sier han.

Artikkeltags