Nå triller den bergenske terningen verden rundt

Terningen fra Vågsbunnen har to femmere og to firere, i stedet for ett- og to-tall. En av teoriene er at denne terningen blitt brukt til å jukse i spill.

Terningen fra Vågsbunnen har to femmere og to firere, i stedet for ett- og to-tall. En av teoriene er at denne terningen blitt brukt til å jukse i spill. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den helt spesielle terningen som ble funnet ved Øvre Korskirkeallmenningen, er blitt verdensnyhet.

DEL

«Mysterious 600-year-old dodgy dice discovered in medieval 'gambling den»

«An Altered Past: Modified Dice Tells Tales of Medieval Gambling in Norway»

Dette er noen av de saftige overskriftene man kan lese i aviser og nettsteder verden rundt. Store aviser i land som England, USA, Russland og Australia har omtalt det spesielle funnet.

– Ja, vi oppdaget dette nylig. Det amerikanske nettstedet livescience.com snappet opp saken. Etter det begynte den å dukke opp på arkeologi-nettsteder, spillsider og aviser. Det er jo ikke så overraskende. Det er jo en artig sak, poengterer kommunikasjonsrådgiver Thomas Wrigglesworth i Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku)

Litt for bastante

Arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning fant altså en terning nært et plankedekke ved Øvre Korskirkeallmenningen

Det er funnet over 30 terninger fra middelalderen i Bergen fra før. Men denne er altså ganske spesiell. Den har nemlig to femmere og to firere i stedet for ett- og totall.

Terningen er fra 1400-tallet.

Dette får arkeologene til å spekulere. Kan den ha blitt brukt til å jukse med?

– Det er spennende og artig at så mange skriver om den, sier arkeolog Ingrid Rekkavik.

Hun var med å finne terningen.

Selv om det er gøy at det er stor interesse rundt funnet, er det flere som bommer ganske kraftig på historien.

– Hvilke feil dukker opp?

– Mange er nok for bastante. At terningen ble brukt til å jukse med, er en av flere teorier. Det kan vi ikke slå fast, men jeg ser at det er flere medier som gjør det.

For selv om det er en fristende tanke at det var en luring som laget en jukseterning, er det langt fra sikkert.

– Triller du for eksempel fem, ser du at det er en femmer på andre siden. Så dette ville vært ganske lett å avsløre. Det er mulig at denne terningen ble brukt til et spill vi ikke kjenner til.

En pinlig feil

Flere aviser har gjort en pinlig feil. Terningen er funnet på 1400-tallet i middelalderen. Likevel blir det kalt en viking-terning.

 Det var her, ved Øvre Korskirkeallmenningen de fant terningen. Den er fra 1400-tallet.

Det var her, ved Øvre Korskirkeallmenningen de fant terningen. Den er fra 1400-tallet. Foto:

«Gotcha! Cheating Viking caught out after historiens uncover dodgy dice», skriver for eksempel metro News.

– Ja, det er feil. Da Bergen ble grunnlagt var vikingtiden over. Det er nok en del som blander middelalderen og vikingtiden. 

– Hva tenker du om at en terning fra lille Bergen går verden rundt?

– Først må jeg poengtere at Bergen ikke var liten på den tiden. Det var Nordens største og rikeste by - og et økonomisk og politisk maktsentrum, sier hun og legger til.

– Det som gjør den så populær, er nok at gjenstanden er så gjenkjennelig. Dette er jo noe vi bruker i dag. Det er noe menneskelig over den, og man føler seg nærmere til personen som har brukt og laget den. I tillegg er jo det spennende å spekulere i hva den ble brukt til.

Artikkeltags