Tirsdag 6. september fremføres «Luftballett» av Margrethe Kolstad Brekke og Jon Gjerde. Kunstprosjektet er en del av en serie kunstprosjekter ved Høgskolen i Bergen (HiB) som heter Vågestykke, og som skjer i regi av statens program for Kunst i det offentlige rom (KORO).

Jon Gjerde (51) er regjerende verdensmester i akroflygning, og han har vært blant verdens beste i mange år. Gjerdes hangglider kollapset i luften under Ekstremsportveko på Voss tidligere i sommer.

LES OGSÅ: – Jeg er ikke redd for å fly (BA+)

Hanggliderdans

Luftballett er et kunstprosjekt som startet med Gjerdes ønske om å vise frem ny teknologi for utvinning og utnyttelse av høydevindkraft. Siden 2008 har han vært engasjert i selskapet Kitemill som ligger an til å sette opp verdens første høydevindpark på Lista til neste år. Det engasjementet er bakgrunnen for prosjektet Luftballett.

Hvis været tillater det og alt går som planlagt, vil det bli utført en hanggliderdans i luften over høyskolen. Gjerde skal i aksjon sammen med Olav Martin Bråtveit.

– Samtidig vil det være en konsert på bakken som underbygger bevegelsene i dansen, forteller Brekke.

Forestillingen bygger på utviklingen innen feltet høydevindkraft, en teknologi som ved hjelp av en kite eller en drage utnytter vindene i høyere luftlag til energiproduksjon. Gjerde er en av gründerne på feltet.

– Må se muligheter

– Det er interessant at teknologien kommer fra ekstremsportmiljøet. En inspirerende historie om innovasjon, mener Brekke.

Tekstilkunstneren forteller at hun møtte Jon Gjerde første gang under Fornybarkonferansen i fjor.

– Jeg var på utkikk etter prosjekter og ville lage kunst som handler om fornybar energi. Vi trenger å se mulighetene i stedet for å være så opptatt av å se begrensningene. Det er flust med muligheter. Jons teknologi er en av mange.

Hun forteller at det har vært uvant å forsøke å være løsningsorientert i stedet for å uttrykke kritikk til det bestående, slik kunstnere ofte gjør.

– Og det har vært inspirerende å jobbe med Jon. Vi er opptatt av like ting med ulike innfallsvinkler, fortsetter hun.

Arrangementet er åpent for alle og vil foregå i et skogholt på Kronstad. Målet med fremtidsforumet er å løfte frem og diskutere spørsmålet om hvordan vi kan møte energibehovet på en bærekraftig måte. En gruppe på 15 personer samhandler på hver sin måte med fagmiljøet ved HiB.

Motivert

Jo Gjerde er motivert og giret foran prosjektet.

– Luftballett handler om bærekraft, energi, innovasjon og utopi. Det er et kunstnerisk innslag i miljødebatten, og vi ønsker å bruke ekstremsport som et symbol på å våge å satse på ny teknologi. Å fly opp/ned med en hangglider er egentlig en utopi, og det innebærer en viss risiko. På samme måte må samfunnet våge å ta en viss risiko for å ta viktige steg inn i det grønne skiftet, sier han.