De er mot «Vestlandet». Dette vil de heller kalle regionen

Forkjemperne for regionnavnet Bergenhus er redd folk i distriktene vil synes det smaker for mye av Bergen.

Forkjemperne for regionnavnet Bergenhus er redd folk i distriktene vil synes det smaker for mye av Bergen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Valget av navnet «Vestlandet» på sammenslåtte Hordaland og Sogn og Fjordane har endt i full krangel. Dette vil navnemotstanderne heller kalle regionen.

DEL

Fredag besluttet fylkestingene i Sogn og Fjordane og Hordaland at den nye felles regionen bestående av de to fylkene skal ha navnet «Vestlandet». Valget har fått mange vestlendinger i Rogaland og Møre og Romsdal til å reagere. Mange mener at Hordaland og Sogn og Fjordane har «kuppet» navnet på landsdelen som inkluderer alle de fire fylkene.

Til det har fylkesordfører Anne Gine Hestetun i Hordaland svart at forsmådde vestlendinger fra Rogaland og Møre og Romsdal jo var invitert med i regionen men valgte å stå utenfor.

Men også fra innsiden av den nye regionen står kritikerne i kø. Vi har spurt en knippe av dem hva de heller vil at regionen skal hete.

Foretrekker Bergenhus

Morten Myksvoll er en av dem som har tatt til orde for at navnevalget er spesielt dårlig.

– Det er dårlig språk og dårlig naboskap, skriver den tidligere bystyrepolitikeren i Bergen om navnet «Vestlandet» i en kronikk i VG.

Selv ville han aller helst kalt den nye regionen for «Bergenhus».

– Både Bjørgvin og Bergenhus vil være gode, historiske navn som dekker det samme geografiske området som det nye fylket. Gulating er også et sterkt navn, selv om det på sitt største dekket mye mer enn bare dagens Hordaland og Sogn og Fjordane. Fjordane er også et godt navn, som skildrer fylkets dominerende geografiske trekk på en god måte, sier Myksvoll.

– I kommentaren din skriver du at det er dårlig politisk håndtverk å velge et navn som splitter. Hvordan tror du diskusjonen rundt navnevalget «Bergenhus» vil gå?

– Det kan godt hende at det splitter det også, fordi det høres veldig Bergensdominert ut. Jeg mener at det ikke stemmer, og at det er vanskelig å si at dagens fylke er dominert av Bergen. Uansett navn kommer nok folk fra distriktene til å skylde på «de der inne i Bergen» hvis deres videregående skoler blir nedlagt, sier Myksvoll.

– Midtre-Vestland

Bystyrepolitiker Ove Sverre Bjørdal fra Senterpartiet mener at navnevalget er både historieløst og kunnskapsløst. Det forteller han til Sunnmørsposten, der han for øvrig sammenligner valget med at en østlandsregion skulle finne på å kalle seg for Norge.

Han har fire forslag til et nytt regionnavn. Favoritten er Midtre-Vestland fylke.

– Det tar utgangspunkt i regionen, men favner bare om de to fylkene som er med, sier Bjørdal.

– Kanskje noen vil synes Midtre-Vestland er litt traust eller tungvint?

– Jeg tror det mest er en vanesak. For en Sunnmøring er dobbelnavn ingen ny ting, sier Ove Sverre, og lister opp dobbeltnavn som Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør Trøndelag og flere.

Bjørdal foreslår også Bergenhus fylke, Bjørgvin fylke eller Vest fylke.

– Vest fylke vil skille seg fra Vestlandet, men er ellers brukt som benevnelse på området for for eksempel Skatt Vest, helseregionen og Sparebanken Vest, sier Bjørdal.

Ove Sverre Bjørdal er Senterpartiets førstekandidat til kommunevalget i høst.

Ove Sverre Bjørdal er Senterpartiets førstekandidat til kommunevalget i høst. Foto:

– Bjørgvin er vakkert

Bergens Tidendes politiske redaktør Frøy Gudbrandsen har i motsetning til sin sjef Øyulf Hjertenes tatt til orde for å si nei til «Vestlandet».

– Det har flommet over av så mange kreative forslag de siste dagene at jeg synes fylkestingene bør gjøre jobben med å ta en runde til. Jeg synes Bjørgvin er et vakkert navn. Ellers er faktisk noe så enkelt som Vestland langt bedre. Det er språklig sett mulig å skille fra regionen Vestlandet og det markerer at det er noe annet enn VestlandET, skriver Gudbrandsen i en e-post.

BA har på lederplass kritisert navnevalget.

– Jeg liker navnet Bjørgvin. I dag er dette navnet til bispedømmet som strekker seg fra Hordaland til Sogn og Fjordane, sier sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson.

BAs Sigvald Sveinbjørnsson går inn for navnet «Bjørgvin».

BAs Sigvald Sveinbjørnsson går inn for navnet «Bjørgvin». Foto:

Tror Bjørgvin kan forene by og bygd

Forsker Yngve Flo ved Rokkansenteret har skrevet kronikk i BT om «Vestlandet» og mener at navnet er politisk uklokt.

– Ideelt sett bør det nye fylket ha et navn som både har solid historisk forankring og tilstrekkelig treffsikkerhet når det gjelder geografien. Former avledet fra «Gulen» og «Gulatinget» har i og for seg denne historiske forankringen, men i likhet med «Vestlandet», viser det til et større område. Jeg minner om at vi i dag har en Gulating lagmannsrett som også dekker Rogaland og deler av Agder. Det som da utpeker seg som de sterkeste kandidatene, er «Bergenhus» – som en gang i tiden faktisk fungerte som en fellesnevnelse for dette området – og «Bjørgvin», som allerede eksisterer i kirkelig sammenheng som fellesbenevnelse for Hordaland og Sogn og Fjordane.

Han påpeker at innvendingen mot de to siste er at de er «for bergenske».

–  Nå ser jeg ikke det nødvendigvis som et problem. Tvert imot tror jeg at en av de store utfordringene for den nye fylkeskommunen blir å skape interesse, engasjement og en følelse av eierskap blant bergensere, sier Flo.

Han argumenterer for Bjørgvin:

– Når «Bergenhus» neppe er gangbart, er det av samme grunn som da det ble forkastet som fylkesnavn for hundre år siden: ikke at det smakte av Bergen, men at det smakte av enevelde og dansketid. Da sitter vi igjen med Bjørgvin. Dette er et navn som tidligere har skapt sterk misnøye blant bergensere, men det var fordi det i sin tid var ment å erstatte Bergen som bynavn, og det ble dessuten feilaktig oppfattet som «nynorsk». Jeg tror Bjørgvin har potensial for å bli akseptert, og på sikt til og med likt både av by- og bygdefolk. Det er en hyllest til Bergen, men ikke for åpenbar. Målfolket vil oppfatte det som «nynorsk», menbokmålsfolket kan slå seg til ro med at det ikke er det. «Bjørgvin» er etablert; vi kjenner det godt fra bispedømmet, og det er helt presis når det gjelder geografisk utstrekning, så vi tråkker ingen naboer på tærne. Så om vi skal unngå et eller annet nykonstruert «Fjordland»-navn, og dessuten innser at «Vestlandet» blir helt feil av en lang rekke grunner, tror jeg per i dag at «Bjørgvin» er den sterkeste kandidaten.

Artikkeltags