En vennegjeng fra Eidsvågneset hadde forrige uke Norges tredje mest leste.

Over 16 000 har de siste syv dagene klikket seg inn på humorbloggen deres «5080» – oppkalt etter det gamle postnummeret til Eidsvågneset.

– Vi kunne aldri gjort dette for fem år siden, sier initiativtaker Markus Johansen til BA.

– Det er veldig befriende å kunne gjøre dette uten å være avhengige av en redaktør. Vi kan gjøre akkurat som vi vil. Det eneste man trenger er tid, ellers er det ingen praktiske hindringer, sier Johansen.

SKETSJER: Bloggen begynte som et sted der humoristene la ut sketsjer de hadde fått refusert fra radioprogrammet «Hallo i uken» på NRK P2.

Etter hvert har trafikk og omfang økt betraktelig. De legger ut både videosnutter og en ukentlig webradiosending.

– Med veldig enkle midler lager vi en radiosending bokstavelig talt fra vår egen stue. Her har vi drukket kaffe med folk som Knut Nærum og Trond Blindheim mens de har vært gjester i studio, sier Johansen.

Humorbloggen har også blitt lagt merke til i det etablerte humormiljøet.

Komiker Are Kalvø har bidratt i flere av sketsjene på 5080.no. Han har også leid inn gjengen til å bidra på egne oppdrag.

LOKALBLOGG: Besøksstatistikken BA referer til er generert av nettstedet Bloggurat.net. Her publiseres også bloggkart som viser i hvilke fylker det blogges mest.

Hordaland kommer på en 9. plass i antall bloggere per innbygger.

5080-bloggen er ikke registrert geografisk. Dermed er det fotobloggen til Gry Thunes fra Askøy som troner øverst blant de best besøkte i vårt fylke.

5600 har klikket seg inn og sett på naturfotografiene hennes den siste uken.

– Det begynte med at jeg måtte ha bilder til hagebloggen min og på den måten fant jeg ut av jeg likte å fotografere, svarer Thunes, etter at BA har lagt igjen en kommentar på bloggen hennes.

NISJE: Hun debuterte som blogger i november i fjor, men da med en egen blogg for hageinteresserte. Slike nisjeblogger er det uendelig mange av.

Skogen av blogger som spesialiserer seg på bergenske fenomener vokser også raskt. Enten du er interessert i Brann, Bybanen eller lokalt hagebruk, er det mye å hente.

– Vi hagebloggere har egne lister hvor vi finner andre som blogger om det samme og vi har «våre» medlemmer som har blogger du liker og hvor vi er inne og kommenterer hos hverandre. Dette er et veldig aktivt samfunn, forklarer Thunes.

POLITIKK: En annen svært aktiv lokal blogger er gruppeleder for KrF i bystyret, Filip Rygg. Forrige uke måtte han nøye seg med en syvendeplass på mest lest-tabellen for Hordaland.

– Ikke mer? Det er dårlig, svarer Rygg, når BA ringer.

– Det er veldig avhengig av om jeg har hatt noen kontroversielle meninger i det siste. Da jeg skrev om hijab-saken hadde jeg 3500 daglige besøk.

Rygg har også brukt nettstedet Twitter til å rapportere live fra bystyremøter til de 203 brukerne som følger dem der.

– Det er det blogging og sosiale medier handler om for meg: Å gjøre politikken mer tilgjengelig for folk. Og å senke terskelen for å engasjere seg i politikken og samfunnet rundt seg.