Gå til sidens hovedinnhold

Søker om mannekvote på UiB

Artikkelen er over 3 år gammel

UiB-rektoren skulle ønske han slapp å ty til kvotering.

En ny likestillings- og diskrimineringslov som trer i kraft fra nyttår gir anledning til å gi menn særbehandling på særlig kvinnedominerte studier. Universitetet i Bergen (UiB) har søkt om en egen kvote for menn på profesjonsstudiet i psykologi, medisinutdanning og integrert masterprogram i odontologi, skriver Forskerforum.no.

Det betyr en kvote på 30 prosent for menn og en nedre poenggrense for søkere i denne kategorien.

Andelen menn på profesjonsutdanningen i psykologi har lenge vært rundt 20 prosent ved Universitetene både i Oslo og Bergen. Begge har tidligere bedt om å få kvotere menn i på dette studiet, men barne- og likestillingsdepartementet har ment at en slik kvotering ville være i strid med loven.

UiB-rektor Dag Rune Olsen sier at universitetet nå søker om kvotering av hensyn til brukerne.

– Spesielt på psykologistudiet er dette preserende. At en kan møte både kvinnelige og mannlige psykologer kan ha betydning for om man føler seg komfortabel i situasjonen, sier UiB-rektoren til nettstedet.

Han mener det er et paradoks i et ellers likestilt samfunn at arbeidsmarkedet her i landet er kjønnsdelt.

– Jeg tror man må lete etter årsakene før studentene står på trappen til universitetet, sier Olsen, og legger til at han tror at gutter med gode karakterer er mer tilbøyelige til å søke bredere enn jenter med gode karakterer.

UiB har også diskutert lignende ordninger og integrert master i rettsvitneskap, skriver Forskerforum. Også Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder, NMBU, Lovisenberg diakonale høgskole og NTNU har vil kvotere menn inn i ulike studeretninger.

Kommentarer til denne saken