Høyres sentrale ledelse rasler med sablene mot sine egne urokråker i Bybane-saken

Dette bildet av blant andre Charlotte Spurkeland, Dag Skansen og Anette Strand ble tatt like før gruppemøtet i Høyre onsdag kveld.

Dette bildet av blant andre Charlotte Spurkeland, Dag Skansen og Anette Strand ble tatt like før gruppemøtet i Høyre onsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyres generalsekretær: – Forventer at Bergen Høyre stemmer samlet i bybane-saken.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Lars Arne Ryssdal, generalsekretær i Høyre, sier at partiets ledelse følger nøye med på hva som skjer i Bergen.

I går var det som kjent et avgjørende gruppemøte i Bergen Høyre om bybane-saken.

Her ble gruppeleder Dag Skansens Bybane-avtale med Ap, som innebar at Bybanen langs Bryggen ikke skulle kunne vedtas – heller ikke i perioden 2015-19 sablet ned.

Avtalen var et resultat av en marsjordre til Skansen fra bystyregruppen til Høyre.

HOLDER SEG TIL KRF

Denne avtalen kom ikke engang til realitetsbehandling i gruppemøtet, etter at leder i Bergen Høyre Kenneth Stien gikk ut i BA og annullerte avtalen. – Det er ikke slik man lager politikk i Høyre, sa han.

I stedet gikk gruppemøtet inn for avtalen som er inngått med KrF i byrådet.

I motsetning til avtalen med Ap går det mellom linjene frem her at Bryggen ikke blir garantert Bybane-fri de neste fem-seks årene. Denne avtalen innebærer også at det ikke blir noen forlengelse av Fløyfjellstunnelen.

DELT GRUPPEMØTE

Men det var et delt gruppemøte som kom frem til dette. 6 av de 23 stemte mot KrF-avtalen. Det ble også stemt over om gruppen skulle bindes til å stemme med flertallet. Slik ble det ikke. En stemmes overvekt sikret at representantene kan stemme fritt.

Mange i Høyre har dermed tenkt at de kan forhandle med andre representanter og partier i bystyret. Dette for å komme frem til en annen løsning for Bybanen enn den som byrådet og flertallet i Høyre nå går inn for.

Men ifølge generalsekretær Lars Arne Ryssdal, den øverste administrative ansatte i Høyre, er det ikke nødvendigvis slik.

– Sentralstyret har vedtatt at i viktige saker er regelen at kommunestyregruppene opptrer samlet, sier han til BA.

– FØLGER NØYE MED

Partiets generalsekretær ønsker ikke å kommentere Bybane-saken spesielt. Men han er klar på at Bergen er en svært viktig by for Høyre.

– Og det er klart at vi følger nøye med på hva som skjer. Vi er også opptatt av at vi fortsatt skal være med på å styre byen, sier han.

Dersom enkeltrepresentanter i Høyre og Frp velter byrådsflertallet i Bybane-saken i bystyremøtet tirsdag, da går Høyre/Frp/KrF-byrådet i Bergen av.

– Ville det ikke være ganske pinlig for Høyre hvis partiet presterer å avsette seg selv, det i Norges nest største by?

– Jeg vil ikke bruke ordet pinlig. Men det er slik at dersom man skal styre langsiktig og etter parlamentariske prinsipper så må man ta hensyn til samarbeidspartnerne sine. Man skal selvfølgelig lytte til egen gruppe, men man kan ikke lukke øynene for de man styrer med, sier Ryssdal.

Gruppeleder Dag Skansen skal nå i samtaler med Høyre sentralt. Han vil blant annet sjekke ut sentralstyre-vedtaket Ryssdal henviser til.

– Jeg vil også si til Ryssdal at jeg arbeider for at gruppen stemmer samlet, er det slik at det er et sentralstyrevedtak på dette vil jeg følge det lojalt opp, sier Skansen.

Byrådet går av dersom gruppen til Høyre sprekker med det resultat at byrådets Bybane-innstilling faller.

– Tror du noen i gruppen din faktisk tør å stemme på en Bybane inn ved Peter Motzfeldts gate?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier Skansen.

FRP TAR MØTET MANDAG

Det er knyttet spenning til hva Fremskrittspartiet i Bergen vil gjøre, om de vil binde sine representanter til byrådets Bybane-innstilling. Etter det BA forstår er holdningen der at de, i likhet med Høyres representanter, blir fristilt.

Egentlig skulle denne saken blitt diskutert i i partiet i ettermiddag, men etter det BA får opplyst har Frp bestemt seg for å utsette denne diskusjonen til mandag.

Altså dagen før bystyremøtet som vil avgjøre Bybanen og byrådets skjebne.

TRENGER FLERTALL

En sak i bystyret avgjøres med rent flertall, altså minst 34 av 67 stemmer. Bybane-saken kan denne gang ende opp uten det.

For sentrums del er det tre forslag: Bybanen langs Bryggen. Inn ved Kjøttbasaren og i tunnel fra Peter Motzfeldts gate.

Dersom Høyre og Frps grupper sprekker i bystyret, går an å se for seg at Bryggen får 10 stemmer. Kjøttbasaren 27, og Peter Motzfeldts gate 30 stemmer. Da blir ikke saken vedtatt.

Artikkeltags