Gå til sidens hovedinnhold

Hudflettet Wegner, vil ha ham tilbake

Artikkelen er over 16 år gammel

For syv år siden hudflettet han politimester Rolf B. Wegners håndtering av Fagereng-saken, i boken 'Kammerspill'. Nå ønsker Haakon B. Schrøder Wegner tilbake i politimesterstolen.

– Bergenspolitiet har aldri hatt et bedre omdømme enn da Wegner regjerte, sier medierådgiveren og den tidligere krimreporteren.

Fredag ble det kjent at Vidar Refvik slutter som politimester i Hordaland for å bli assisterende direktør i politidirektoratet.

Samtidig svarte 63, 9 prosent av BA-parlamentet at de ville ha Wegner tilbake som politimester.

– En tillitserklæring, kommenterte Wegner.

KRITISK

Sammen med kollega Finn Bjørn Tønder skrev den daværende BT-journalisten «Kammerspill» i desember 1997. I den 147 siders boken fikk Wegner passet påskrevet for sin innblanding i politietterforskningen mot rådmann Ragnar Fagereng.

«Boken handler om å gjøre forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemark». «Vi sier ikke at Wegner er en skurk. Men vi sier at han har misbrukt sin makt», sa forfatterne da boken ble lansert.

Etter bokutgivelsen ble Fagereng frikjent og Sefo-saken mot Wegner henlagt. Politimesteren kom tilbake fra permisjon til en enorm mottakelse på Torget.

– At Wegners dømmekraft sviktet i forhold til Fagereng, må vi bare legge til grunn. Men da Justisdepartementet sendte ham tilbake, gjorde han en fantastisk jobb som politimester, som han også gjorde før den famøse saken. Man må ha evne til å legge saker bak seg, også i statssystemet, sier Schrøder.

– USYNLIG

Han mener det blir feil om Fagereng-saken skal overskygge den generelle politimestergjeringen.

Den kjente medierådgiveren synes det var fornuftig av Refvik å søke seg over til Politidirektoratet.

– Refvik har vært totalt usynlig, og er sikkert glad for at han kan begrave seg ned i departementale papirer i Oslo.

Ifølge Schrøder klarte derimot Wegner å synliggjøre bergenspolitiet som en serviceinstitusjon i de ni årene han regjerte.

– Fra å ha ry på seg som voldspolitiet i Norge klarte Wegner å snu dette omdømmet. Det var noe mer enn bare pøbeljakt, et politi som ville innbyggernes beste. Noen har karakterisert Wegner som en klovn. Men i den grad du kan være en folkelig klovn, er det alltid en hit, sier Schrøder.

Etter at den tidligere krimreporteren skrev boken «Kammerspill», sluttet Wegner å hilse på ham.

– Han kan gjerne la være å hilse på meg, bare han kommer tilbake som politimester. Ingenting diskvalifiserer ham. Wegner er 63 år, og som embetsmann kan han fortsette til han er 70.