– Hvor kan den være? Her er «Sy om» av Jenny Skavlan. Det er en veldig fin bok, sier Mette Nygård Havre, mens hun leter etter kokeboken «Restemat» på Norli på Galleriet.

I likhet med veldig mange andre er Havre i disse dager på julegavehandel.

KASTER MER

Selv om det er forventet liten vekst i årets julegavehandel, er det store mengder ting som kjøpes. Noen av dem går rett i bosset.

Et estimat fra BIR viser at vi kommer til å kaste 30 kilo mer per person i 2013 enn det vi gjorde i 2012. En god del av dette er restavfall, altså ikke sortert.

SKAL IKKE KJØPE KLÆR

Når julestria er over for i år, blir det lite shopping på Havre. Hun har nemlig bestemt seg for å ha et kjøpefritt år. I 2014 skal hun verken kjøpe klær eller ting til hjemmet. I tillegg vil hun kaste mindre mat. Håpet er at også barna på fem og åtte skal bli mer bevisste.

Ideen har hun kommet på selv, men jobben i BIR og de store avfallsmengdene hun ser der har naturligvis hatt sin innvirkning. Inspirasjon har hun også hentet fra journalist og forfatter Irina Lee, som har skrevet boken «Shoppingfri».

Havre mener at hun ikke er noen stor-shopper, men innrømmer at hun har én last.

– Jeg handler kanskje litt mye klær, og da spesielt på nettet, sier Havre.

Tall fra Fremtiden i våre hender viser at klesimporten i Norge bidrar til et årlig CO2-utslipp tilsvarende 750 000 biler.

Havre ser likevel ikke mørkt på at det blir mindre nettshopping fremover.

– Egentlig gleder jeg meg. Jeg kommer til å få bedre tid, jeg sparer penger og jeg kan spare miljøet. Jeg gruer meg overhodet ikke, sier Havre.

Helt avholdende skal hun likevel ikke være

– Om det er noe barna trenger, kommer vi til å måtte kjøpe det, sier Havre.

VIL INSPIRERE

Hun har også opprettet en gruppe på Facebook, «Shoppestopp 2014», som allerede er blitt likt av 250. Målet er å bli mer bevisst på hva hun handler, få bort impulskjøpene og kanskje inspirere andre til å gjøre noe av det samme.

– Jeg er spent på hvor mange som vil være med, men jeg har inntrykk av at dette er noe folk er opptatt av, sier Havre.

– LAG DINE EGNE REGLER

Hun mener hver og én må bestemme sine egne regler.

– Jeg har ikke lyst til å si at det og det ikke er lov å kjøpe. Hver og én må finne ut hvilke regler som passer for dem.

Havre håper at folk er litt ekstra bevisste når de handler julegaver.

– Kjøp ting som folk får bruk for. Ofte er de beste gavene opplevelser, gjerne sammen med hele familien. Særlig siden mange barn ikke ser foreldrene sine så mye, sier Havre.

Hun har fått mye positiv tilbakemelding på prosjektet, men opplever også at noen lurer på om hun er ute etter å ødelegge for handelsstanden.

– De er selvsagt avhengige av at vi kjøper ting for å overleve. Dette handler om å gjøre hver enkelt mer bevisst over sitt eget forbruk. Å begynne med klær og mat er noe alle kan klare.