Gå til sidens hovedinnhold

– Hun var hele livet mitt

Artikkelen er over 6 år gammel

Fikadu ble vitne til at kjæresten ble knivstukket og drept i Fyllingsdalen.

For fire uker siden var han vitne til at kvinnen som han skulle gifte seg med ble drept. Så ble alt svart.

Lørdag 13. desember ble Yewhalashet Demeke Ameha (35) knivstukket i et bofellesskap i Vestlundveien i Fyllingsdalen.

Kjæresten Fikadu Ashene Bereded (34) var til stede i leiligheten da drapet skjedde. Fire uker senere forteller han om en sorg som nesten er for tung å bære.

I DYP SORG

– Livet uten henne er mørkt. Hun var livet mitt. Hun var kjæresten min, og vi elsket hverandre høyt, sier han gråtende.

Den mørkkledde mannen holder hendene foran øynene og gråter høyt. Kroppen rister.

Han forteller at han og kjæresten møttes på Haslemoen transittmottak i Hedmark for fem år siden. Senere ble hun sendt til Bodø. Han ble sendt til Grong i Nord-Trøndelag. De fortsatte å holde kontakten, og ble senere kjærester. Hun flyttet videre til Voss, og for halvannet år siden kom hun til Bergen.

– Vi besøkte hverandre mange ganger, men avstanden var vanskelig. Det var veldig godt da jeg flyttet inn til henne i Fyllingsdalen og vi endelig kunne tilbringe hverdagene sammen, sier han.

SJOKKERTE KOLLEGAER

Yewhalashet gikk på Lønborg videregående skole der hun gikk på helsefagarbeider-linjen. Ved siden av hadde hun praksis ved Domkirkehjemmet i Bergen sentrum. Kollegaene hennes reagerte med sjokk og vantro da de fikk vite at hun var drept.

I et minneord skriver styrer Aase Ramtoft Stray dette om henne:

«Vi opplevde henne som varm, omsorgsfull og hennes strålende smil ble lagt merke til av alle, og ble satt stor pris på av både beboere og kollegaer».

– Kollegaene satt stor pris på henne. Hun var snill, inkluderende, sosial og engasjert. Alltid blid. Hun elsket jobben, forteller 34-åringen.

SKULLE GIFTE SEG I APRIL

Han forteller om et lykkelig liv som kjærester i Bergen. De to nøt hverandres selskap, gikk turer opp Stoltzen, satt på kafe i byen og laget middager sammen.

– Hun var full av håp. Vi planla å gifte oss i april og drømte om å få barn sammen. Det gjør vondt å miste henne, sier han gråtkvalt.

Familiene hjemme i Etiopia var informert om det kommende giftermålet, og gledet seg med dem.

Den skjebnesvangre kvelden i leiligheten i Fyllingsdalen hadde Fikadu vært ute. Da han kom tilbake til leiligheten laget de seg noe mat. Mens Yewhalashet sto og skulle vaske av tallerkenene på felleskjøkkenet ble hun knivstukket. Livet hennes sto ikke til å redde.

Fikado gråter stille. Han orker ikke å snakke om selve hendelsen.

– UFORSTÅELIG

En dansk statsborger (50) ble pågrepet etter kort tid. Han sitter nå varetektsfengselet siktet for drap. Han har erkjent at han stakk henne flere ganger med kniv.

– Han tok min kjærlighet fra meg. Jeg kan ikke forstå at en menneske kan gjøre noe sånt mot et annet menneske. Han tok hennes liv, og ødela mitt liv. Et liv uten kjærlighet, er ikke et liv, sier Fikadu. Tårene renner ned over kinnene hans. Han lar dem renne.

Han sier han ikke kan forstå hvorfor gjerningsmannen drepte Yewhalashet.

– Jeg tror han hater folk. Jeg tror han hater jenter, jeg vet ikke, sier han.

VARSLET POLITIET

Forholdet mellom den nå drapssiktede mannen og de andre beboerne har av flere blitt beskrevet som anstrengt og vanskelig. Han blir beskrevet som en «diktator».

– Han skrev lapper overalt, og kalte folk de styggeste ting. Kjæresten min var i september to ganger i kontakt med politiet der hun fortalte at han hadde en truende adferd. Hun ba om hjelp, men politiet rykket aldri ut, hevder 34-åringen.

Forholdene ble aldri anmeldt.

– VAR REDD HAM

Først gang skal hun ha kontaktet politiet på telefon sammen med flere av de andre beboerne. Den siste gangen hun var i kontakt med politiet skal hun personlig ha troppet opp på politistasjonen for å melde fra.

– Vi var redd ham. Det var ingen som likte han, sier Fikadu.

På Haukeland sykehus fikk han se henne en siste gang.

– Det var så vondt å se henne. Jeg skulle så gjerne ha sagt henne så mye mer, sier han.

Lørdag ble hun begravet i Etiopia. Siden Fikadu er politisk flyktning, kunne han ikke reise til hjemlandet og overvære begravelsen.

– Det gjør så vondt å ikke kunne være med å si skikkelig farvel til henne. Det gjør sorgen enda tyngre å bære, sier han.

– LIVET ER VANSKELIG

De siste fire ukene har han vært i to politiavhør om saken. Han er uten bosted, og har siden drapet bodd hos venner og bekjente. Først denne uken ble han innlosjert på hostellet YMCA av Bergen kommune. Her har han fått plass på et seksmannsrom.

– Livet er vanskelig å leve uten henne, men jeg vil likevel takk alle venner, kolleger, og familie som har stilt opp. Det varmer å vite at hun betød så mye for så mange, sier han.