Hvordan skal man kjøre her?

Skiltene over veien gir deg én beskjed, mens merkingen i veibanen forteller noe annet. Slik skal det ikke være, sier Statens vegvesen, og opplyser samtidig at begge feltene kan brukes i denne rundkjøringen.

Skiltene over veien gir deg én beskjed, mens merkingen i veibanen forteller noe annet. Slik skal det ikke være, sier Statens vegvesen, og opplyser samtidig at begge feltene kan brukes i denne rundkjøringen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Her får bilistene to ulike beskjeder.

DEL

BA fikk dette bildet tilsendt fra en noe forvirret bergensbilist tirsdag kveld:

«Finn én, eller skal vi si to feil her. Kom kjørende fra Fyllingsdalen, og ved krysset i enden av ringvei vest ble jeg i stuss på hvilket felt jeg skulle velge når jeg skulle rett frem», skriver Karl André Stenevik.

Rådløsheten er forståelig. Skal man rett frem, viser det som er igjen av merkingen i veibanen at man skal ligge i høyre kjørefelt.

Samtidig forteller skiltene over veien at man skal ligge i venstre felt.

– Jeg har kjørt denne veien mange ganger, og har alltid lurt litt på hvor jeg skal ligge. Nå la jeg merke til at det var to forskjellige merkinger. Jeg måtte bare le, og gikk ut av bilen og tok et bilde, sier Stenevik til BA.

– KAN BRUKE BEGGE

Svein Holmedal, overingeniør i Statens vegvesen med ansvar for veimerking, fastslår at merkingen egentlig skal være lik i veibanen og på skiltene.

– Her er det ikke likt, men det skal det være. Jeg kan ikke svare på hvorfor det er blitt sånn, sier Holmedal til BA.

Det han kan svare på, er hva som er riktig. Svaret er at dersom en skal rett frem, er det valgfritt om man vil ligge i venstre eller høyre felt.

– Du kan bruke begge felt. Du bruker feltet som er mest hensiktsmessig med tanke på trafikkbildet, sier Holmedal.

– NESTENUHELL

Holmedal forklarer at siden det er stiplet linje mellom feltene, er felt-merkingen uansett ikke å regne som et påbud. Hadde det derimot vært hel linje, ville valg av felt vært påbudt.

Fra denne retningen er det to kjørefelt inn i rundkjøring, men bare ett felt ut.

– Da er det fletting som gjelder, sier Holmedal.

Stenevik er, i likhet med formodentlig flere andre bilister, ikke noen stor fan av fletting.

– Det kan bli trøbbel når det bare er et felt ut av rundkjøringen. Den flettegreien er ikke alltid alle like villige til å gå med på. Jeg har vært ute for et par nestenuhell, sier Stenevik.

VANLIGE TRAFIKKREGLER

Som BA har skrevet før, finnes det ikke spesielle regler for kjøring i rundkjøringer. Det er de generelle trafikkreglene som gjelder.

Det blir gjerne begredelige resultater de gangene politiet sjekker bergensernes ferdigheter i rundkjøringer. Årsakene er ofte ulike meninger om hvor nøye det er å bruke blinklys, samt nettopp dette med hvor man skal ligge når man skal rett frem.

Mona Rolland, kjørelærer ved Byens Trafikkskole, har tidligere sagt til BA at rundkjøringer er det de bruker mest tid på i opplæringen.

– Det er krevende, og hvis du spør elevene, er det nok dette og bykjøring de synes er vanskeligst.

Artikkeltags