Stikk i strid med nasjonale føringer om bygging i strandsonen, har Os kommune siden Høyre og Frp kom til makten i 1999, jobbet målbevisst for å legge til rette for boligbygging også utenfor Os sentrum. Det kan ordfører Terje Søviknes (Frp) nå høste fruktene av.

NYBYGGING AV BOLIGER

I løpet av 2013 blir det født omkring 20 babyer bare på postadresse 5216 Lepsøy, som består av de to store øyene Lepsøy og Røtinga og flere andre småøyer.

– Jeg var ikke klar over at det skulle komme så mange barn til verden der ute i år, men det er jo bare hyggelig, smiler Søviknes.

Befolkningsveksten i kommunen hans har vært stor de siste ti-tolv årene.

– Dersom vi vil ha bærekraftige småbygder, som vi jo gjerne ønsker oss, må vi legge til rette for nybygging av boliger, sier Søviknes.

Kommunen hans har per 30. juni i år knappe 18 500 innbyggere. Befolkningsveksten har vært på opp mot tre prosent årlig de siste årene, og Os er i dag en av Norges ti raskest voksende kommuner.

– NÅR VI NÅ NÆRMER OSS

20.000 innbyggere, så er det klart det gir oss utfordringer i alle tjenester. Vi opplever voksesmerter i alle ledd, og vi må gjøre investeringer i ny infrastruktur som skole, barnehage og også eldreomsorg. For tiden gjør vi kjempeinvesteringer i vann og avløp, forteller Søviknes.

SKOLE ER HODEPINEN

Kommunen kan tilby barnehageplass til alle som ønsker det, og fra neste år vil de ha overkapasitet. Men for alle babyene på Lepsøy er det slett ikke sikkert de får plass i den ene nærbarnehagen sin.

– Det er en populær barnehage, men jeg aner ikke om den har plass til alle de nye barna til neste år. Vår store hodepine for tiden er skoleplasser. Vi bygger en ny ungdomsskole nå, men vi sliter faktisk med å få plass til alle seksåringene på nærskolen. Der må vi nok være litt fleksible med skolegrensene for å få kabalen til å gå opp, sier Søviknes.

KJEKT Å LEDE

Ordføreren har en teori om hvorfor Lepsøy har blitt et populært område for barnefamilier å etablere seg.

– Søre Øyane, eller Øyane som vi kaller det, er et veldig hyggelig lokalsamfunn hvor bygdepreget fortsatt rår. Det skjer blant annet mye bra frivillig arbeid der ute, skryter ordføreren. Han ramser opp flott idrettsanlegg med kunstgressbane, ungdomslag, lokalbutikk, samt engasjerte innbyggere som gode grunner til å bosette seg i Øyane.

– Dessuten er Lepsøy skole den eneste i Os som er foreldrestyrt. Beboerne der ute har et veldig engasjement for lokalsamfunnet sitt. Det er kjekt å kunne lede en kommune som er i vekst og hvor innbyggerne trives, smiler Søviknes, tydelig fornøyd.