Hytteperlene på Byfjellene

Brushytten på Fløyen har åpent hver søndag og er et populært turmål.

Brushytten på Fløyen har åpent hver søndag og er et populært turmål. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Flere av byfjellshyttene har søndagsåpent og er populære turmål. Her kan du bli bedre kjent med noen av dem.

DEL

Det er flere av byfjellshyttene som har søndagsåpent, den mest kjente er kanskje Brushytten på Fløyen.

Brushytten

Ligger på Midtfjellet ved foten av Blåmanen i Bergen, ble bygget i 1931 av Georg Nilsen, – med god hjelp fra Hansa bryggeri. I september 2007 ble den revet og en ny hytte oppført. Det var bryggeriet som engasjerte Fløien Folkerestaurants arkitekt, Einar Oscar Schou, til å tegne salgsboden. Under den andre verdenskrig ble hytten brukt av personer som søkte dekning i den. I 1951 overlot Georg Nilsen av helsemessige grunner Brushytten til datteren Ingrid Margrethe Foss. Hun og ektemannen Fritz drev hytten frem til 1979. Brushytten ble kjøpt av Skanseguttenes Forening 1. mai 1980. Den har siden da vært drevet av Skansens Bataljon sammen med Skanseguttenes forening. Den gamle brushytten var i en dårlig forfatning, og en ønsket å bygge en ny. Derfor ble den gamle hytten revet i september 2007. 18. mai 2008 ble en nybygget brushytte innviet. Den nye hytten inneholder oppholdsrom med serveringsdisk, et offentlig toalett og stellerom. Bygget er tegnet av Mette Rakner i arkitektfirmaet Tippetue. Brushytten har åpent hver søndag fra 11 til 16 hele året.

Vikinghytten

Vardegga, bygget i 1913, eiet og drevet av Turn- og idrettsforeningen Viking. Et knutepunkt for turer fra Åsane, Arna, Ulriken og Fløyen. Den letteste traseen mot Vardegga og Vikinghytten er fra Fløibanens øvre stasjon, til Brushytten, videre til Rundemanen, deretter østover mot Jordalsskaret, forbi Nordneshytten, ned Skitnedalen og opp Innspurten før man kommer til hytten som ligger 590 meter over havet og har åpent hver søndag. Denne turen tar tre til fire timer, tur-retur Fløyen. Hytten er åpen hver søndag hele året gjennom fra 10.30-14.30, unntatt i juli.

På tgifviking.no kan man lese følgende om hytten: «Denne store hytten er fraktet innover i fjellheimen bit for bit. I årevis var det uakseptabelt å ankomme Vareggen uten en tung bør på ryggen. Taksperr og gulvdragere, vinduer og dører, murstein og takstein, ovner og flaggstang. Ja til og med en utendørs svingstang fikk turnerne montert. Dette skjedde i årene frem mot 1913 da hytten ble innviet. Alt ble båret på ryggen. Det var før Fløibanen ble åpnet i 1918. Men det var samtidig som Rundemansveien ble bygget frem mot åpningen av Rundemanen radio 1. september 1912. Før det ble mesteparten kjørt til gården Garmanslund og båret i etapper forbi Tarlebøstemmen til Vareggen.»

Turnerhytten

Ligger på Ulriken, den første hytten ble påbegynt våren 1906 og innviet 28. februar i 1908, eiet og drevet av Stiftelsen Turnerhyttens venner. I 1938, på hyttens 30-årsdag ble det offisielt kjent at hytten skulle eksproprieres, da Fana Vannverk skulle bygge ut Sædalsvassdraget til drikkevannsformål. Etter flere år med forfall og lite bruk, ble den første Turnerhytten revet i 1955. Hytte nummer to ble satt opp i 1950 litt lenger oppe enn den første. Denne hytten brant ned til grunnen etter et lynnedslag i 1985, og den ble vedtatt bygget opp igjen. Turnerhytte nummer tre ble åpnet høsten 1988. Hytten nås lettest fra

Ulriken, omkring to timers tur fra masten, men man kan fint ta seg til Turnerhytten fra Nattlandsfjellet og fra Sædalen. Turnerhytten har åpent hver helg hele året. Hytten kan også leies av personer over 20 år, og den blir mye brukt av skoleklasser, studenter og ulike organisasjoner. Hytten brukes også til å feire runde dager.

Sandvikshytten

På Sandviksfjellet, eies og drives av Sandviksguttenes forening. Den blir med rette også kalt Utsikten. Hytten ble reist av Sandvikens bataljon og sto ferdig i 1936. Hytten ble restaurert både på 1970-tallet og på begynnelsen av 1990-tallet. Hytten er vanligvis åpen for servering om søndager og er et populært turmål. For å komme til Sandvikshytten kan man for eksempel gå opp Munkebotn til Munkebotsvannet hvor man følger en godt merket sti ved vannets nordende, først til Ravneberghytten, deretter til høyre til Snadvikshytten.

Dræggehytten

Ligger på Kvitebjørnen, eiet og drevet av Dræggehyttens venner. Dræggehytten ble bygget i 1927 etter ti års diskusjon med påfølgende bæring over lengre tid av materialer. Det gjaldt både grunnmur og 3x9 tommers plan, rammer, bjelker, sperr og tilsvarende. Hytten – med størrelse på 35 kvadratmeter – er solid forankret med barduner i hvert hjørne. Dette var helt nødvendig om ikke hytten skulle blåse ned fra denne kanskje mest forblåste plass på Byfjellene, men samtidig med den beste utsikten. Hytten har vanligvis søndagsåpent i sesongen.

Viggohytten

I Kanadaskogen, bygget i 1915 av noen gutter og kjøpt av sportsklubben Viggo i 1925. I 1939 ble hytten påbygget, men de neste 30 årene ble hytten lite brukt og forfalt. Etter en periode med rehabilitering og mer bruk, sto den nok en gang til forfalls utover i 1980-årene. I 1996 ble Viggohyttens venner stiftet, og i 1998 ble hytten gjenåpnet. I dag drives hytten av Viggo-hyttens venner, som er en ideell interessegruppe. Hytten er åpen for publikum hver søndag fra september til juni, hvor det selges vafler, kaffe og annen drikke. Vaktene går på omgang mellom tre speidergrupper fra Laksevåg og Fyllingsdalen, Viggohyttens venner og noen interesserte vertsfamilier og enkeltmedlemmer. I tillegg blir hytten stadig brukt av foreninger, lag og skoleklasser for overnatting. Hytten ligger ved foten av Gravdalsfjellet i Kanadaskogen, og nås blant annet fra Nipedalen, Gravdalsfjellet, Fyllingsdalen og Spelhaugen.

Artikkeltags