I 65 år har Gerda tenkt på barndomskjæresten. De kom bort fra hverandre i 1944. Så en dag ringer telefonen...

Gerda forteller i programmet Vårt lille land på TV 2 søndag at hun har elsket en mann hele livet, selv om forholdet deres tok slutt da hun var 15 år.

Gerda forteller i programmet Vårt lille land på TV 2 søndag at hun har elsket en mann hele livet, selv om forholdet deres tok slutt da hun var 15 år. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Husker du din første kjærlighet? Var det den som var din store kjærlighet? De aller fleste kan nok svare at det var den slett ikke. Men det kan ikke Gerda Almestad (85).

DEL

Året var 1944. Stedet var Bergen, nærmere bestemt Gjøas vei, rett ved Brann stadion. Gerda var 15 år. Da møtte hun en mann som tok pusten fra henne.

– Det der med å være forelsket, det er ikke så lett å beskrive det. Det er noe utenom hverdagen, utenom alt mulig. Den der forventningen, forventningen til ett eller annet som du ikke vet hva er for noe. Erik Nyseter. Bare det der navnet. Det er noe som har vært med meg hele tiden. Det er en deilig følelse av at alt bare er på plass, sier hun i TV 2-programmet Vårt lille land, som sendes søndag.

HEMMELIG FORHOLD

For selv om Gerda var 15 år ung, gikk ikke den kriblende forelskelsen over. Den har fulgt henne. I 70 år.

De var kjærester da Gerda var tenåring. Erik var 18-19 år. Turtelduene svermet ved Storetveit kirke. I klokketårnet kunne de være helt alene, bare de to.

– Det var en ro, en fred, en lykkefølelse. At vi bare gikk og holdt hverandre i hånden. Det var noe mellom Erik og meg som jeg ikke har funnet ord på. Jeg kan ikke forklare det på en enkel måte. Den der følelsen av at vi hørte sammen, sier Gerda i programmet som tar henne med tilbake til gamle kjærlighetstomter.

SLADREKJERRINGEN

Men så skjer det fatale. Det Gerda tror er begynnelsen på selve Livet, tar en brå slutt. De blir oppdaget av en nabo. Som sladrer til Gerdas far. Han nekter dem å være sammen.

– Jeg fikk en preken om at jeg kom til å treffe mange Erik’er i mitt liv. Og at jeg ikke måtte være så intens som dette her, forteller Gerda på TV søndag kveld.

Og så, blir forholdet avsluttet.

– Jeg sa til Erik at vi fikk gjøre det slutt. Jeg mente det jo ikke.

Den dag i dag har 85-åringen tårer i øynene når hun forteller om bruddet.

– JEG BLIR HELT NUMMEN

Også Erik husker forholdet som tok slutt, og hvordan det gjorde ham nummen i hele kroppen.

– Jeg kom og skulle hente henne, og så kom hun ut og sa at hun dessverre ikke kunne bli med meg. Jeg ble helt nedsunket, forteller han i reportasjen.

Erik og Gerda tok farvel. De giftet seg på hver sin kant. Fikk familier og barn – og barnebarn.

KUNNE IKKE GLEMME

Men Gerda kan aldri glemme Erik. Erik kan heller aldri glemme Gerda. Hun har gjennom hele livet hatt et bilde av ham i lommeboken. Da han var i Tysklandsbrigaden etter krigen, havnet han på sykehus. Der satte han opp bilde av sin kone ved sengen, og et bilde av Gerda ved siden av.

– Jeg hadde henne med hele tiden. Tankene har vært der hele tiden, ved siden av ekteskapet, sier Erik.

– Jeg har hatt følelsene i meg hele livet, uten at jeg egentlig har visst det, sier Gerda.

TELEFONEN

Gerda blir enke og lever alene i 23 år. En dag barnebarna kommer på besøk, tøyser de om kjærester. Hun forteller dem om Erik, for hun har nettopp lest i avisen at hans kone er død. Barnebarna ber henne ringe til sin gamle flamme, men Gerda synes ikke det sømmer seg.

Men så en dag ringer Gerdas telefon.

– Er det Gerda Almestad, spør vedkommende i den andre enden.

– Ja, svarer hun.

– Dette er Erik Nyseter.

Da føles det som det skal svartne for Gerda. Det blir helt stille. Lenge. Erik spør til slutt om hun har ramlet om.

De avtaler å møtes.

GLEDESTÅRER

Om natten sover ikke Gerda. Da Erik endelig kommer, står de på kjøkkenet og klemmer og ser på hverandre. Så går de inn i stuen. Hun ser ham inn i ansiktet, og da går det opp for henne.

– Jeg tenkte: Herregud, det er Erik, sier Gerda til TV 2.

Hun ser Erik fra gamledager. Hun holder på å begynne å grine.

– Han var der inne i det gamle fjeset, min Erik fra den gangen, sier Gerda.

– Det var som om de 65 årene var visket vekk, sier Erik.

– Jeg ble akutt forelsket i ham med én gang igjen, sier Gerda.

FIKK ET NYTT LIV

Helgen som fulgte forandret livene deres.

De to er et par den dag i dag.

– Jeg kaller oss to for vår lille familie, sier Gerda i Vårt lille land.

Du kan se hele deres historie i kveld på TV 2 søndag.

Artikkeltags