– Da vi vant i vår klasse begynte vi bare å le. Vi lo og lo og lo, sier Grefsrud til BA.
Vi når henne på en dårlig telefonlinje til Andøya, der konkurransen har gått av stabelen. Og dette er ikke en hvilken som helst konkurranse.
Jentetrioen har tatt seieren da 13 nasjoner møttes i den europeiske romkonkurransen CanSat.
– Vi har laget en brusbokssattelitt helt fra begynnelsen. Og så skjøt vi den opp her på Andøya. Den åpnet seg i luften og sendte signaler til PCen vår. Der har vi et program, slik at den viser oss informasjon om ulike ting; temperatur, trykk, høyde og sekvenser av lys, forteller Grefsrud.
Konkurransen er et samarbeid mellom Narom og den europeiske romorganisasjonen ESA. Mandag morgen denne uken braket det løs med stortingsrepresentant Henrik Asheim – og tre jenter fra Bergen – i spissen.
PRØVDE OG FEILET
En CanSat er en satellittmodell som skal passe inn i en brusboks,. Den inneholder instrumenter og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter. Satellittmodellene som ble skutt, skulle så utløses fra raketten, for så å sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned gjorde de ulike målinger, som ble sendt til en bakkestasjon.
– Hva var det som gjorde at dere vant?
– Det var en del av de andre sine satellitter som ble ødelagt, men hos oss funket den perfekt. Jeg tror litt av grunnen er at vi byggen den tre ganger. Vi var med i den nordiske konkurransen, og da gjorde vi mye feil. Og selv om vi vant den nordiske, noe som gjorde at vi fikk delta i den europeiske, så fant vi ikke satellitten igjen. Derfor måtte vi bygge den helt på nytt igjen, sier Grefsrud.
Og øvelse gjøre mester, nærmere bestemt europamester.
– Etterpå hadde dommerne et fem timer langt møte. Så fikk alle deltakerne diplomer, og så skulle de rope opp vinnerne. De sa at vinneren hadde veldig god kunnskap på alle feltene og at satellitten funket bra. Og så sa de at vinneren hadde jobbet så fort. Da de ropte oss opp bare lo og lo og lo vi, forteller Grefsrud.
VIL INSPIRERE
Selv er hun avgangselev på Katten i år, mens de to lagvenninnene hennes går i 2. klasse.
– Hvordan lærer man seg dette her?
– Vi begynte helt fra ingenting. Jeg kunne litt programmeringen, men vi har virkelig jobbet veldig, veldig mye, sier Grefsrud.
Nå har jentene lyst til å inspirere de andre elevene på Katten, slik at skolen også kan vinne neste år.
– Vi har det utrolig kjekt. Vi har fått et godt forhold til de som jobber her opp og blitt kjent med de andre teamene. Dette har vært utrolig gøy, slår 18-åringen fast.