Ida Kristine (21) tok slankeoperasjon

Ida Kristine har gått ned 55 kilo på et knapt år.

Ida Kristine har gått ned 55 kilo på et knapt år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gikk ned 55 kilo på under ett år. – Popcorn kan jeg heldigvis spise så mye jeg vil av.

DEL

Ida Kristine Eikenes (21) la seg på operasjonsbordet og gikk ned 55 kilo i vekt på et knapt år.

– Jeg var slapp, trøtt og sliten, hadde hodepine, magesmerter, kneproblemer og ryggproblemer. Jeg hadde ikke noe godt selvbilde. Jeg følte meg ikke vel, forteller Ida Kristine Eikenes.

ALLTID SLITT MED OVERVEKT

– Jeg måtte gå på større-avdelingene i klesbutikkene. Jeg holdt meg stort sett borte. Jeg følte meg rett og slett litt tilsidesatt, forteller Eikenes.

Så lenge hun kan huske har Sandviken-jenten, som bor i Salhus, slitt med overvekt.

Hun har vært gjennom hele leksen med overspising, slanking, dietter, trening, slankekurer og medisiner.

FIKK ENDELIG JA

– Jeg ville ha en endring. Jeg ville ha et bedre liv.

Eikenes måtte vente på kirurgisk behandling. Hun lå og vippet på den nedre grensen for å få operasjon, med en body mass index (BMI) på om lag 40.

Fastlegen hennes søkte om slankeoperasjonen «gastric sleeve», og hun fikk til slutt ja av Helse Bergen. Selve operasjonen ble gjort på Voss.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte gå ned syv kilo selv før operasjonen. Jeg klarte ni. Den julen var jeg streng med meg selv, sier Eikenes.

I august i fjor var hun på infomøte for pasienter som skal gjennom operasjonen, og 4. januar i år lå hun på operasjonsbordet på sykehuset på Voss.

BLÅST OPP

Magen ble blåst opp, og gjennom fem små hull ble 95 prosent av magesekken hennes fjernet.

Nå kan den romme 100 milliliter, altså en desiliter.

– Jeg var på bena igjen nesten med én gang etterpå, men hadde luft i skuldrene! Av alle steder, ler hun.

VEIEN ER LANG

Vi treffes i sentrum og snakker om det store valget det er å legge seg under kniven.

Å ta operasjon var siste utvei for Eikenes. Veien frem var lang, forteller hun, før vi går innom en klesbutikk på Torgallmenningen. Her liker hun seg godt.

– Jeg valgte operasjon fordi både legene og jeg trodde jeg ville få et bedre liv. Og det har jeg fått. Jeg ville gjort det samme en gang til. Jeg angrer ikke et sekund, sier hun, og strekker seg etter en svart bluse med glitrende paljetter.

– Jeg hadde hele tiden i hodet at jeg kunne trekke meg, helt frem til jeg lå på operasjonsbordet. Men jeg gjorde det ikke. Jeg hadde bestemt meg mentalt. Dette var det rette for meg, sier hun.

– Jeg hadde ingen tilleggssykdommer, som diabetes. Det har nok vært med på å gjøre livet etter operasjon lettere. Jeg har vært heldig, mener Eikenes.

ETTERVIRKNINGER

Det nye livet byr på utfordringer. I høst har hun hatt magesmerter og fått beskjed om at hun har gallestein. Det har også vært vanskelig å spise riktig – seks små, sunne måltider om dager er anbefalt. Treningsdagboken har sett bedre ut.

I tillegg til de faste måltidene tar hun sterke vitamintilskudd, og annenhver måned får hun B12-injeksjoner.

– Jeg gikk veldig raskt ned i vekt med operasjonen. Fortsatt føler jeg at jeg har den gamle kroppen. Men jeg ser jo på klærne at jeg er forandret. Like etter operasjonen gikk vekten raskt ned og det var veldig motiverende å trene. Nå er det ikke så lett, sier hun.

– Operasjonen er egentlig bare et spark bak, fortsetter hun, og sier hun aldri hadde klart de store endringene uten mamma, Bodil, familie og venner.

MÅ LEVE SUNT

Magesekken kan utvide seg igjen, og overvekt kan på nytt bli et problem. Det gjelder å leve på en sunn måte.

– Men jeg er ikke så streng med meg selv. Hvis jeg vil unne meg noe godt gjør jeg det. Og popcorn kan jeg heldigvis spise så mye jeg vil av, sier hun fornøyd.

Hun vil gjerne komme i kontakt med andre som vurderer slankeoperasjon og svarer gjerne på spørsmål. På bloggen hennes går det blant annet an å lese mer om hvordan hun opplever dagene, og hva hun tenker om livet etter operasjonen.

200 OPERERT I ÅR

Helse Bergen har en egen klinikk som tilbyr behandling for overvekt. Antallet som vil ha operasjon øker.

I vår hadde Poliklinikk for overvekt i Helse Bergen to livsstilskurs, der de første 60 pasientene fikk tilbud om å delta.

KAN BENYTTE FLERE TILBUD

Av disse ble om lag en av seks sendt videre til kirurgi. Dette antallet forventes å øke blant annet som følge av et tettere samarbeid med kirurgene på Voss. Pasientene i Helse Bergen som får tilbud om slankeoperasjon, blir sent til Voss for å få utført operasjonen.

– Vi har et veldig godt samarbeid med kirurgene, sier overlege Marianne Øksnes til BA.

– Vi har en rekke tilbud til pasienter med overvekt, og det er ikke sånn at det ene utelukker det andre, understreker hun.

Tilbudet omfatter livsstilskurs, fedmekirurgi, rehabiliteringsopphold og eventuelt behandling for spiseforstyrrelser. De fleste pasientene kommer via fastlegene sine. Noen kommer fra andre deler av spesialisthelsetjenesten.

Poliklinikken har stor pågang og har utvidet tilbudet flere ganger siden åpningen i februar.

EGET BARNETEAM

Klinikken har både leger, helsesøster, fysioterapeuter, ernæringsfysiologer og psykolog ansatt – i tillegg til kirurgene på Voss.

– I tillegg har vi et barneteam med de samme yrkesgrupper representert, opplyser Øksnes.

– Over tid følges de opp av primærhelsetjenesten.

Overlege Hans Jørgen Nielsen opplyser at 200 pasienter i Helse Bergen så langt i år er operert for sykelig overvekt.

Artikkeltags