Årets russ får mer enn godkjent fra politiet.

Avtroppende leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Svein Bjørn Losnegård, legger siste hånd på politirapporten om russen 2012.

– Russen fikk tidlig en del negativ omtale for forsøpling på Fanafjellet. Men det vi må huske på, er at dette nesten var det eneste gale som skjedde på de ukene russetiden pågikk, sier Losnegård.

I fjor var det rekordfå klager på russen til politiet.

– I år fikk vi 14 prosent færre klager enn rekordåret i fjor, sier Losnegård.

INGEN I FYLLEARRESTEN

Han mener Bergen kom svært godt ut sammenlignet med andre byer. I Oslo la blant annet en voldtektssak under russetreffet på Tryvann en skygge over hele russefeiringen der.

– I Hordaland var det ingen anmeldte voldtekter, ingen stygge skader, ingen ulykker med russebil og ingen rapporter om fyllekjøring, sier Losnegård.

Og kanskje mest oppsiktsvekkende av alt: Ingen russ endte i fyllearresten.

– MÅ IKKE GLEMME DET POSITIVE

I Hordaland var det 3000 russ som deltok i feiringen.

– I motsetning til russetiden, har vi fått større og større utfordringer med studentens fadderuke i august/september. Politiet følger nøye med på denne utviklingen, sier Svein Bjørn Losnegård.

Han trekker frem flere positive historier fra årets russ.

– De fikk mye kritikk for bosset på Fanafjellet, men vi må heller ikke glemme de positive historiene. Russen i Bergen sentrum hadde en kveld fest i Nordnesparken. Før de gikk, ryddet de hele området. De ringte politiet sent på kvelden, og sa at de skulle hente bossekkene tidlig neste morgen, og det gjorde de, sier Losnegård.

Flere ganger måtte politiet rykke ut på det som tilsynelatende var bråk fra russen.

– Men det var ikke nødvendigvis russen som lagde bråket. Ved flere anledninger viste det seg å være jusstudenter og NHH-studenter utkledd som russ da politiet kom frem, sier han.