På søndag er det én uke siden samboerparet Gunn Sørbotten Landro (49) og Frode Edgar Værø (57) omkom i en husbrann i Åsane.

Iris Sørbotten (17) hadde heldigvis overnattet hos en venninne den morgenen det brant. Lørdag kveld var de på bursdagsfest og sov til utpå formiddagen dagen etter.

Klokken 0915 varslet naboer brannvesenet om at det brant i Haukedalsveien. Flammene startet trolig bak komfyren og vinduene var dekket av sot da brannvesenet kom frem. Nettavisene fulgte brannen tett. De meldte om at klokken 0940 ble én person funnet inne i huset. Klokken 0950 ble det funnet én person til. Senere ble det klart at livet til de to ikke sto til å redde.

Da Iris våknet hadde hun fått tekstmeldinger fra venner og kjente som hun ikke skjønte noe av. «Er det ditt hus som brenner?» sto det på en av dem. Da 17-åringen sjekket nettavisene i halvt tre-tiden kunne hun se bilder av hjemmet sitt i brann og at to personer var omkommet.

Hun oppsøkte politiet i sentrum sammen med en venn av familien for å få et endelig svar på hvem de omkomne personene var. Der fikk hun beskjed om at de ikke kunne fortelle henne noe før de hadde sikker identifikasjon.

Marianne Bergvall, moren til venninnen som Iris overnattet hos, prøvde forgjeves å kontakte både politi og brannvesen hele søndagen for å forklare 17-åringenes behov for informasjon, uten at noe skjedde.

Etter tolv timer på pinebenken, fikk Iris til slutt beksjeden hun fryktet.

PSYKOLOG REFSER POLITIET

Marianne Bergvall har nå sendt en klage på politiet på det hun mener er manglende oppfølging av den etterlate jenten den dagen det brant.

Politiet på sin side sier at alle rutiner er fulgt.

Psykolog ved Senteret for Krisepsykologi i Bergen, Atle Dyregrov, er rystet over behandlingen.

– Det er sjokkerende at hun skal bli så dårlig ivaretatt, sier han til BA.

– Selv om de ikke med en gang kan fastslå at det er moren som er død, må politiet ha løpende kontakt med de nærmeste, sier han.

– Informasjon roer ned, mens fokus på følelser skaper mer uro tidlig etter en hendelse. Da kan sterke minner feste seg sterkere enn nødvendig. Umiddelbart etter en ulykke er det informasjon og fakta som er det viktigste for pårørende, sier han.

Dyregrov mener at politiet ikke kan fraskrive seg ansvaret i forbindelse med Åsane-brannen.

– Sånn som det er nå, er det flere og flere som får vite om dødsfall gjennom media. Ennå har ikke politi og helsepersonell tatt innover seg den moderne informasjonsvirkeligheten, sier Dyregrov.

– De må stå for fortløpende informasjon til nære pårørende. Det er sjokkerende at dette kan skje i 2010. Nå må systemene fungere og rutinene forbedres slik at dette ikke kan skje i 2011.

Les hele saken i BAs 72-siders juleavis.