Ingen nåde for russen

Russen fikk låne Fanafjellet mot at de ryddet opp etter seg. Da det så slik ut 1. mai, fikk de forbud. Nå er de fortvilet over at forbudet fortsatt gjelder natt til 17. mai.

Russen fikk låne Fanafjellet mot at de ryddet opp etter seg. Da det så slik ut 1. mai, fikk de forbud. Nå er de fortvilet over at forbudet fortsatt gjelder natt til 17. mai. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fortviler etter festforbud 16. mai. Men Bergen kommune fnyser av kritikken.

DEL

Bergensrussen etterlot seg en svinesti på sin faste festparkeringsplass på Fanafjellet natt til 1. mai.

Da de ikke greide å rydde opp etter seg, slik avtalen var, stengte kommunen og politiet Fanafjellet for parkering mellom klokken 2200 og 0600.

– FORTVILENDE SITUASJON

Natt til 17. mai er tradisjonelt finalen på russetiden, og russen hadde håpet på tilgivelse og at de likevel feste på det tradisjonelle stedet.

Nå fortviler visepresident i Hovedrussestyret i Bergen, Henrik Børnes, over at forbudet opprettholdes også 16.mai.

– Det er veldig fortvilende. Folk har brukt masse penger på busser og biler, men nå har vi ikke noe sted vi har lov til å samles for å feste som ikke er til sjenanse for andre, sier Børnes til BA.no.

Han sier russen i dagene etter 1. mai blant annet har tydd til Gullfjellet for å feste.

– Men det er mørkt der, mobildekningen er dårlig og det er langt å kjøre både for å komme dit og for å rydde opp, påpeker han.

HÅPET PÅ TILGIVELSE

Blårussen hadde håpet på forståelse og tilgivelse fra politiet og Grønn Etat i kommunen på russefeiringens siste natt.

Det har de ikke fått.

– Hadde de foreslått et alternativt sted vi kunne være, hadde jeg forstått det. Det kan vel ikke være hensiktsmessig at russen skal kjøre helt til Gullfjellet, eller rundt omkring, for å finne et sted å feste. Vi har jo til og med avtale med folk som kan rydde på Fanafjellet, det har vi ikke andre steder, sier 19-åringen til BA.no.

– Men er ikke dette bare deres egen feil, som ikke har ryddet opp etter dere?

– Det som skjedde natt til 1. mai var en glipp. Jeg synes det er vel strengt at vi ikke får være på Fanafjellet på 16. mai, sier Børnes.

NULL FORSTÅELSE

Men russen og hovedrussestyret møter ingen forståelse hos Grønn Etat.

– Vi hadde en helt klar avtale med hovedrussestyret. Da den ikke ble overholdt, ble det innført parkeringsforbud på Fanafjellet, i samarbeid med politiet, sier skogforvalter Harald Bratseth til BA.no.

– Det er ikke vår jobb å finne alternative feststeder til russen, bemerker han.

Bratseth har ingen sympati med russens fortvilelse over manglende feststed 16. mai.

– Nei, de må ta ansvar og følge lover og regler som alle andre i samfunnet. Vi har hatt en veldig klar avtale med russepresidenten om hva som skjer om de ikke rydder etter seg. Først i 1330-tiden i dag, 16. mai, tok visepresidenten kontakt med oss om denne saken. Men forbudet om parkering på Fanafjellet opprettholdes, fastslår Bratseth.

Hva synes du om at russen får feste-nekt? Bruk kommentarfeltet nederst i saken.

Her kan du lese et utvalg av årets russesaker:

Artikkeltags