Forbudet mot sex-kjøp var kun et påskudd for å renske gatene for pågående utenlandske prostituerte.

Det mener Rita Sletner (V). Den tidligere statssekretæren i Justisdepartementet, og lederen av regjeringens voldtektsutvalg, har reist rundt og undersøkt tilstanden på prostitusjonsmarkedet i Oslo, Bergen og Stavanger.

SAMME: Tendensen er den samme i alle byene. Slik BA fokuserte på i forrige uke er alt som det var før lovgivningen kom. Undersøkelser fra Utekontakten viser at Bergen nå er tilbake på topperioden i 2008 i antall prostituerte i gatene.

Det overrasker ikke Sletner, som sammen med Lars-Henrik Paarup Michelsen i dag besøkte Utekontakten og politiet for å høre hvordan situasjonen er i Bergen.

– Så langt er det ingenting som tyder på at denne lovgivningen var riktig, sier hun til BA.

Bakgrunnen for den nye loven var blant annet å motvirke menneskehandel.

– IKKE FRISONE: – Norge skal ikke bli en frisone for halliker og menneskehandlere. Vi ønsker å stanse prostitusjonen i Norge, sa justisminister Knut Storberget da han sendte forslaget om kriminalisering av sex-kjøp ut på høring.

Sletner reagerer på argumentasjonen.

– Vi hadde allerede lovforbud mot hallikvirksomhet og menneskehandel. Den nye loven fordekte det faktum at disse lovparagrafene var der, sier hun.

– Hva var det man ville dekke over?

– Dette var en renovasjonsreform. De utenlandske prostituerte hadde en annen salgsteknikk enn de norske. De var mer pågående, og dette provoserte nordmenn.

Paarup Michelsen mener også diskusjonen rundt lovgivningen har dabbet av etter den ble innført ved årsskiftet.

– Jeg etterlyser alle de politikerne som ivret sånn etter å innføre dette. Hvorfor har de ikke ivret like mye for å sikre at den blir oppfulgt, spør han.

VENTER: Å bruke straffeloven for å hjelpe vanskeligstilte mennesker har aldri vært løsningen mener Sletner, og etterlyser flere sosiale tiltak til å følge lovgivningen.

Astrid Gerdts i Utekontakten er enig i at effekten av sexforbudsloven har latt vente på seg.

– Vi så en nedgang i starten, og nå en oppgang. Nivået ligger på det samme som før.