Men den 88 år gamle Ingrid Arnesen i Ytre Sandviken lot seg ikke lure.

– Jeg måtte le, for jeg skjønte jo at det var tull. Dele en formue fity-fifty, var det ikke slik? Jo, det hørtes jo kjekt ut det, ironiserer kvinnen fra godstolen i stuen.

Brevet Arnesen fikk i posten så ekte nok ut. I en vinduskonvolutt med flypost-stempel lå det et brev datert 30. juni i år. Brevet er stilet personlig til den eldre kvinnen og signert med navnet Ivan Kominek.

Det som følger videre er i klassisk svindlerstil. «Jeg skriver for å presentere en 100 prosent risikofritt og ekte virksomhet,» står det.

I stedet for å sende Kominek sine persondata, sendte Arnesen brevet videre til BA-redaksjonen.

– Barnebarnet mitt sier at de får slike brev på dette internettet, men jeg er nok ikke den eneste som får slike brev. De har sikkert sendt det til mange med mitt etternavn, tror kvinnen.

LIGNENDE SAKER SISTE TIDEN

Politiet har den siste måneden fått tips om to lignende saker. Politioverbetjent Frode Karlsen ved økonomioversnittet i Hordaland politidistrikt sier at svindlerne som prøver seg postveien er uvanlig i dag.

– Samfunnsutviklingen går i stadig mer elektronisk retning, slik er det med kriminaliteten også. Dette var vanligere før internett, sier Karlsen.

Han er likevel ikke i tvil om hvorfor svindlerne nå prøver seg med mer gammeldagse metoder.

– Hvis du skal nå denne eldre gruppen, hvor mange ikke har e-post, er kanskje dette den eneste måten.

Ingrid Arnesen fleiper med at hun nå kanskje har gått glipp av et par millioner euro.

– For det finnes jo formuer uten at det er noen arvinger, sier hun.

VIL HA TIPS

Karlsen sier at politiet ønsker å få beskjed når de blir utsatt for svindelforsøk, men at de ikke kan bruke store ressurser på slike saker.

– Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det. Det gjelder særlig dersom noen du ikke kjenner vil dele veldig mye penger med deg, sier han.

LOTTERISVINDEL

I januar skrev BA om Asbjørn Falleth Bryhn (67) som fikk et brev i posten fra Spania. I brevet sto det at han hadde vunnet 1,5 millioner euro i et lotteri.

Det viste seg å være for godt til å være sant.

Det var det også da Bodil fra Fyllingsdalen ble oppringt av en mann som sa at han var fra Microsoft. Denne nye typen datasvindel fikk mye oppmerksomhet i pressen for to år siden.

Til tross for retrosvindlerne som har gått tilbake til personlige henvendelser, papir og frimerker, er fortsatt e-post og internett svindlernes eldorado.

Finn, politiet, Facebook og Skatteetaten har alle blitt misbrukt av svindlerne i løpet av den siste tiden.

Har du blitt utsatt for svindelforsøk?