Skal diskutere regjeringens fremtid

Frp-leder Siv Jensen på vei ut etter at partiledelsen er samlet til en møte på partikontoret for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg.

Frp-leder Siv Jensen på vei ut etter at partiledelsen er samlet til en møte på partikontoret for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg. Foto:

Flere fylkesledere ber Frp-leder Siv Jensen ta partiet ut av regjeringen, men det er også krefter som ønsker å bli. Nå kalles det inn til pressekonferanse.

DEL

Medlemmer av Frps landsstyre er bedt om å holde seg tilgjengelig for landsstyremøte per telefon fra og med mandag klokken 1200. Det opplyser det som beskrives som sentrale kilder i partiet til NRK.

Men holdningen om å gå ut er ikke nødvendigvis gjennomgående. Det er også krefter i Frp som ønsker at en skal besinne seg, og gå videre i regjering - samtidig som det også er vanskelig utfra de skarpe reaksjonene på saken.

– Det er grenser for hvor mye en kan rope «ulv, ulv», sier en kilde til BA.

De skal møtes i landsstyret klokken 1200 for å diskutere konsekvensene av en mulig avgang, ikke bare for regjeringen men også for partiets videre fremtid.

Nå kaller de inn til pressekonferanse.

En skissert frist for Solberg til å svare har ifølge NRK vært mandag om én uke, 27. januar. Da skal Frp avholde en strategikonferanse på Gardermoen.

Kan forlate regjeringen

Men NRK skriver at det søndag kveld, etter møtet i partiledelsen, kom en uventet innkalling til landsstyremøte.

I innkallingen heter det at «partiledelsen ønsker å informere landsstyret om den aktuelle situasjonen og inviterer til telefonkonferanse mandag».

En kilde sier til kanalen at det er mulig Frp forlater regjeringen i løpet av kort tid uten å i det hele tatt stille noen krav til Solberg.

Søndag ettermiddag var Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på partikontoret i Oslo for å diskutere hvilke krav som skal stilles for å fortsette i regjeringssamarbeidet.

Etter møtet sa Jensen til den oppmøtte pressen at hun skal møte Solberg mandag og informere om hva Frp har kommet fram til. Verken tid, sted eller hvem som skal delta på møtet, er kjent.

– Dolket i ryggen

Regjeringskrisen har oppstått i kjølvannet av dens beslutning om å bidra til å hente hjem en terrorsiktet, norsk kvinne og hennes to barn, det ene av dem en angivelig alvorlig syk gutt.

Beslutningen ble tatt i fjor høst, men ble kjent først 14. januar. Også Frp har ønsket å hjelpe barnet hjem, men ikke kvinnen.

Fire fylkesledere i Frp uttalte søndag til Aftenposten at de ber Jensen ta partiet ut av regjering.

– Det er like greit å gå ut av regjering nå. Frp er blitt dolket i ryggen på en slik måte at vi ikke lenger kan snakke om noe samarbeid med de andre partiene, sier Johan Aas i Innlandet Frp.

Også ni av partiets stortingsrepresentanter sier at partiet må gå ut, ifølge TV 2. Fire av partiets 26 representanter på Stortinget mener imidlertid at partiet må bli og heller finne en løsning.

Artikkeltags