PST oppjusterer trusselnivået i Norge

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

PST oppjusterer trusselnivået i Norge for en to måneders periode.

DEL

PST holder pressekonferanse søndag ettermiddag etter funn av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo lørdag kveld og i lys av hendelsene i Stockholm.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er sannsynlig at et angrep kan gjennomføres i Norge i år.

– Det er sannsynlig at angrepene de siste årene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper smitteeffekt også i Norge hos personer med islamistiske sympatier. Demonstrasjoner av hvor enkelt slike angrep kan gjennomføres gjør at andre kan se at det er mulig å gjennomføre noe lignende, sier Bjørnland.

17 år gammel russer siktet etter funn av hjemmelaget bombe i Oslo

En 17 år gammel russisk statsborger er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale etter at det ble funnet en bombelignende gjenstand i Oslo.

PST holder pressekonferanse om saken søndag ettermiddag.

– Det er uavklart om 17-åringen hadde intensjoner om å gjennomføre et terrorangrep, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

PSTs politiadvokat Signe Aalling opplyser at den bombelignende gjenstanden var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial. PST opplyser at 17-åringen kom til Norge som asylsøker sammen med familien i 2010. Han har fortsatt status som asylsøker.

Aalling sier den siktede 17-åringen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 142, som går ut på ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Politiadvokaten sier videre at PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere, og de jobber nå for å avklare om det var andre personer involvert.

– Det er ikke avklart om han har vært alene om forholdet han er siktet for, sier Aalling.

PST-sjefen påpeker at det er sannsynlig at angrepene i flere europeiske land den siste tiden skaper smitteeffekt.
 

Artikkeltags