Gå til sidens hovedinnhold

Innestengt av glatt vei

Artikkelen er over 17 år gammel

Borettslaget nekter å strø gangveien. Kommunens invalidebil nekter å kjøre med mindre det er strødd. Og behandlingstrengende Bjarne Dalland blir innestengt i sitt eget hjem.

For to år siden ble Bjarne Dalland (79) rammet av slag. Han går to ganger i uken til fysikalsk behandling på Midtbygda sykehjem. Behandlingen er både nødvendig og høydepunktet til Dalland i en ellers ensformig tilværelse.

– Det er noe jeg gleder meg til hver dag. Jeg kommer meg ikke mye ut, forteller han.

AKEBAKKE

Dalland er svært svak til beins etter slaget, og kjøres til og fra behandling med kommunens invalidebil.

Men borettslaget i Haukedalsbrotet på Tertnes setter en stopper for behandlingen. Gangveien ned til Dalland er bratt, og må strøs for at biler skal komme til. Det nekter borettslaget å gjøre. De mener gangveien, som også er eneste tilkomst for nødbiler, skal være akebakke for ungene.

Kommunens invalidebil nekter å kjøre ned bakken med mindre det er strødd, og Dalland som sammen med konen Anne Marie har bodd i borettslaget i 17 år må holde seg hjemme. Forrige uke hjelp konen ham opp bakken til invalidebilen slik at han kom seg til behandling.

– Den turen holdt på å ta fullstendig knekken på meg. Det er jo mengder med bakker rundt om her som kan brukes til aking. Jeg fatter ikke hvorfor det skal være slik, sier Dalland.

AVBESTILTE STRØING

Han de siste årene flere ganger spurt om ikke borettslaget kan strø gangveien, med negativt resultat. Dalland har den siste tiden fått hjelp av en kamerat som har strødd veien for ham. Kameraten tok også saken opp med borettslaget på Dallands vegne og det ble like oppunder jul bestilt strøing av et serviceselskap.

– Men den strøingen ble det fort slutt på. Forrige torsdag skulle jeg til behandling og det var det ikke strødd i bakken igjen. Da vi ringte selskapet fikk vi beskjed om at borettslaget hadde stoppet bestillingen, fortviler Dalland.

Ved en tidligere anledning måtte Dalland bæres de 300 meterne opp til ambulansen på islagt bakke - ettersom ambulansen ikke tok sjansen på å kjøre ned.

Nå har han gått til politianmeldelse av borettslagets styre som han mener ikke overholder forpliktelsene sine i forhold til Plan og Bygningsloven.