– Vi vil vise Bergen at det som skjer her ikke er så mystisk.

Det sier Sajjad Younas i Bergen moské. Lørdag åpnet de derfor dørene til moskeen. Allerede før de åpnet, sto de første klare utenfor.

Det første som møter oss er gang full av skopar i alle mulige størrelser. Det lukter spennede krydder. Tenk at dette faktisk er Bergen. At bilene suser forbi i Torborg Nedreaas gate rett bortenfor virker med ett så fjernt.

– Det er første gang jeg er her, og jeg synes det er veldig interessant å lære om alt som skjer her, sier Maria Carme Torras.

Vaskerom

– Det er mange som ikke aner hva muslimer er, eller hva vi holder på med her i moskéen. Ved å åpne dørene for folk håper vi å kunne vise litt mer av hverdagen vår, sier Younas til BA.

Han viser vei ned trappen. Langs flere av veggene er det satt opp en rekke vasker.

En barfot mann skrur på vasken. Han begynner med å vaske hendene. Han gjentar dette tre ganger. Så er det nese og munn. Tre ganger. Så ansiktet, håret, ørene.

– Det er viktig å være ren før bønn, sier moské-lederen.

Så er det klart for bønn. Fem ganger daglig vender muslimer seg mot Mekka og ber. I moskéen ledes bønnene av en imam.

Kjønnsdelt

Mennene ber i første i etasje. Kvinnene holder til i etasjen over. Her lytter til de imamens ord over høyttaleranlegget.

– I utgangspunktet kan du be hvor som helst. Det er heller ingen unnskyldning for å ikke be, er du syk kan du for eksempel ligge eller sitte og be, sier Younas.

Barn trenes opp i bønneritualet fra syvårsalderen. Når de kommer opp i pubertetsalderen, begynner de å be aktivt.

– Det som du ser her er et ekte bilde av islam, sier Younas.

BA Faceboook-plug in